NOS Nieuws

Chemours begrijpt ophef over uitstoot GenX niet

Teflonfabrikant Chemours begrijpt niet dat er veel ophef is over de uitstoot van de giftige stof GenX bij het bedrijf in Dordrecht. Volgens de Volkskrant blijkt uit Amerikaans onderzoek dat GenX kankerverwekkend is. "Mijn mensen en de mensen in de omgeving worden onnodig ongerust gemaakt", zei Chemours-directeur Erik Meijer in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Meijer is GenX niet als kankerverwekkende stof geclassificeerd. Hij zegt dat de conclusies van de Amerikanen vooral zijn gebaseerd op onderzoek naar de stof PFOA, waarvan bekend is dat die kanker kan veroorzaken. "Wij hebben de afgelopen jaren PFOA juist vervangen door GenX en de overheid en de wetenschap hebben die stof geaccepteerd."

De onderzoekers deden proeven met ratten en muizen en zagen dat die kanker en nierziekten kregen. Ook hielden de dieren leverschade over aan de proeven.

Onzin

Chemours zei eerder al dat laboratoriumproeven niets zeggen over de gezondheidsrisico's voor mensen. Maar volgens de Utrechtse hoogleraar toxicologie Martin van den Berg is dat "onzin", omdat ons hele veiligheidssysteem is gebaseerd op uitkomsten van onderzoeken bij dieren.

"In proeven hebben PFOA en GenX hetzelfde effect", zegt Van den Berg. "Als toxicoloog zeg ik dat we met GenX een identieke stof te pakken hebben."

Chemours-directeur Meijer wil daar verder niet inhoudelijk op ingaan. "Ik ben geen toxicoloog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl