ANP
NOS Nieuws

'Dordtse fabriek stoot nog steeds kankerverwekkende stof uit'

De teflonfabriek van het Amerikaanse bedrijf Chemours in Dordrecht (het vroegere DuPont) stoot een kankerverwekkende chemische stof uit die volgens toxicologen gevaarlijk is voor werknemers en omwonenden. Dat schrijft de Volkskrant.

Het gaat om de stof GenX die wordt gebruikt bij de productie van teflon. Chemours was juist overgestapt op deze stof omdat eerder werd gewerkt met de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (PFOA, ook wel C8 genoemd).

Kanker

In laboratoriumtests veroorzaakt GenX kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen. Volgens de toxicologen komt de stof uit de fabriek terecht op woonwijken in Sliedrecht en Dordrecht. Ze roepen de fabriek daarom op om te stoppen met GenX.

Ontkenning

Chemours ontkent dat GenX kankerverwekkend is. Volgens de fabriek zeggen de laboratoriumtests niets over de gezondheidsrisico's voor mensen. Volgens Chemours verlaat GenX het lichaam veel sneller dan PFOA. Maar het RIVM vindt het aannemelijk dat de stof giftig is en zegt dat het te vroeg is om conclusies te trekken over de mate waarin GenX zich ophoopt in het lichaam.

De provincie Zuid-Holland grijpt niet in, omdat GenX nog niet op de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl