Republikeinse gedelegeerden op de conventie in Cleveland, Ohio
NOS Nieuws

'Trump heeft ferme grip op verdeelde Republikeinse Partij'

Zo chaotisch als de eerste conventiedag verliep, zo rustig was het gisteravond. "Dag twee verliep vrij vlekkeloos", aldus correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. Donald Trump werd gisteravond in Cleveland, Ohio officieel genomineerd als de Republikeinse presidentskandidaat.

Het gesprek van de dag was volgens Van der Horst nog steeds Melania, de vrouw van Trump. Die had op maandagavond een toespraak gehouden. Een deel van haar speech leek rechtstreeks gekopieerd van een eerdere speech van first lady Michelle Obama. Al waren het vooral de media die zich daar nog mee bezighielden. "De Republikeinse gedelegeerden leken er niet wakker van te liggen."

'Hij heeft mij altijd geholpen om de beste versie van mezelf te zijn'

Stemming

Gisteren gaven onder andere twee van Trumps kinderen en de gouverneur van New Jersey Chris Christie een toespraak. Tiffany Trump vertelde hoe haar vader altijd lieve briefjes bij haar rapporten instak en hoe hij haar aanmoedigde om haar eigen weg te kiezen. "De toespraken werden goed ontvangen", vertelt Van der Horst. "Toch was de sfeer over het algemeen vrij mat op de vloer."

Het belangrijkste gedeelte van de avond was de zogeheten roll call, het moment waarop alle staten officieel hun stem uitbrachten op de presidentskandidaat. Trump kreeg uiteindelijk 1725 stemmen en is daarmee nu officieel genomineerd.

Bij het anti-Trumpkamp bleef het relatief stil. "Er waren enkele gedelegeerden die na de mislukte poging van maandag, toen ze ook probeerden de spelregels te veranderen om zo Trump tegen te houden, gisteren opnieuw een poging deden om de stemming te saboteren. Maar daar was niets van te merken", aldus de correspondent.

Trump met grote meerderheid gekozen

De huidige partijleiding heeft zich overgegeven aan Trump.

NOS-correspondent Arjen van der Horst

"Het is nu duidelijk dat de overname van de Republikeinse partij door Donald Trump compleet is. Een jaar geleden hielden we dit voor onmogelijk. Hij won de voorverkiezingen en nu lijkt hij ook ferme grip te hebben op het partijapparaat", legt Van der Horst uit. Toch zit de kandidaat nog steeds met een verdeelde partij. Ook tijdens de conventie zijn tal van kopstukken demonstratief thuisgebleven.

"Maar de huidige partijleiding heeft zich overgegeven aan Trump. Dat zie je bijvoorbeeld aan Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en ook de voorzitter van deze conventie", aldus onze correspondent. "Hij had lang reserves tegen de kandidatuur van Trump, maar heeft zich daar gewoon bij neergelegd én samengewerkt met de kandidaat om de laatste splinters van verzet te elimineren. De enige die Trump nu nog kan tegenhouden is Hillary Clinton."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl