NOS Nieuws

Chaos op Republikeinse Conventie

Tumult op de conventievloer

Tijdens de Republikeinse Conventie is tumult ontstaan nadat het NeverTrump-kamp zijn zin niet had gekregen. De tegenstanders van de enige overgebleven kandidaat van de partij wilden hun oppositie tegen Trump vastgelegd hebben via een 'roll-call vote', waarbij elke staat afzonderlijk kon zeggen hoe de conventie moet verlopen. De voorzitter van de conventie negeerde dit.

Op voorhand was al duidelijk dat er stampij zou komen vanuit het kamp van de tegenstanders van Trump. Hun kans op succes wordt echter laag ingeschat. Trump tweette zelf afgelopen week al dat de Never Trump-beweging dood was: "#NeverTrump is never more."

Het Never Trump-kamp probeerde vrijdag al de regels van de conventie te veranderen. De beweging wilde dat gedelegeerden op de conventie "naar eer en geweten" mochten stemmen. Met die regels zouden gedelegeerden van staten die eerder in meerderheid voor Trump hadden gestemd, toch een stem tegen hem kunnen uitbrengen.

Deze stemming zou hoofdelijk moeten verlopen, maar de voorzitter zei dat er niet genoeg draagvlak was voor een wijziging van de regels. Dit besluit leidde tot een chaotische situatie van door elkaar schreeuwende gedelegeerden. Met als voorlopig tussenresultaat dat de gedelegeerden van Colorado en Iowa boos de zaal zijn uitgelopen. In totaal werd het voorstel gesteund door negen staten.

Handtekeningen

De Never Trump-beweging beweert dat het voldoende handtekeningen heeft verzameld om de regels van de conventie te veranderen. De secretaris van de conventie, aan wie de handtekeningen overhandigd moeten worden, was volgens hen nergens te bekennen. Hierdoor was de beweging te laat om het verzoek formeel in te dienen.

Dat er op de conventie nog naar dit soort middelen wordt gegrepen om de presidentskandidatuur van Trump te voorkomen is opmerkelijk. Normaliter wordt hier de presidentskandidaat gekozen en vervolgens uitgebreid aan het publiek gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl