Bloemen op de plek van de aanslag in Nice
NOS Nieuws

Nog geen bewijs van relatie tussen IS en aanslagpleger Nice

In het onderzoek naar de aanslag in Nice is nog geen bewijs gevonden dat de dader contact had met terroristische organisaties, zegt minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve in een interview met RTL. IS zei zaterdag dat een 'soldaat' de aanslag pleegde, maar er zijn twijfels of de dader ook echt in contact stond met de terreurorganisatie.

Familie en vrienden zeggen dat hij geen interesse had in religie. Hij is eerder behandeld voor psychische problemen, zegt zijn zus.

Mogelijk werd hij wel geïnspireerd door IS. "We kunnen niet uitsluiten dat een labiel en gewelddadig individu zeer snel is geradicaliseerd", zegt Cazeneuve. Uit computergegevens blijkt dat de dader sites bezocht waarop propaganda, geweld en onthoofdingen te zien waren, zeggen onderzoekers.

Verhoor

Er wordt nog onderzocht of meerdere mensen bij de aanslag betrokken waren. De ex-vrouw van de dader werd afgelopen vrijdag meegenomen voor verhoor. Zij is weer vrijgelaten. Nog zes mensen zitten nog vast voor verhoor, schrijft Le Parisien.

De dader reed met een vrachtwagen in op een menigte die stond te kijken naar een vuurwerkshow ter gelegenheid van de nationale feestdag 14 juli. Bij de aanslag kwamen 84 mensen om het leven en raakten 308 mensen gewond. 59 mensen liggen nog in het ziekenhuis, van wie 29 op de intensive care.

Onder vuur

Minister Cazeneuve ging ook in op de kritiek op zijn beleid. Oud-president van Frankrijk Sarkozy zei dat de regering niet alles heeft gedaan om de veiligheid te vergroten. Marine Le Pen van het islamkritische Front National hekelde de "zeer ernstige tekortkomingen van de staat" en vindt dat Cazeneuve moet aftreden.

Cazeneuve zei in het interview dat hij het kwalijk vindt dat de politici de rouwperiode niet hebben gerespecteerd. De minister zei hierdoor "bedroefd en geschokt" te zijn.

Volgens hem is er veel gedaan om dergelijke daden te voorkomen. "Maar je kunt nooit garanderen dat er geen risico's zijn. Daar moet je de waarheid over vertellen aan de Fransen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl