Hebben de Russen in Sotsji echt de dopingmonsters verwisseld?
Is de Russische overheid betrokken bij grootschalig dopinggebruik van Russische sporters? Een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie die werd ingesteld door het wereldantidopingagenschap WADA moet vanmiddag antwoord geven op die vraag.
De Canadese jurist Richard McLaren heeft sinds mei onderzoek gedaan naar mogelijk dopinggebruik door Russische atleten en eventuele betrokkenheid van de Russische staat daarbij tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji.
Aanleiding waren uitspraken door de oud-directeur van het Russische antidopinglaboratorium, Grigori Rodtsjenkov, in het Amerikaanse tv-programma CBS Sixty Minutes en de krant New York Times over grootschalig bedrog door de Russen.
Anabole steroïden vermengd met alcohol
Volgens Rodtsjenkov, die inmiddels in de Verenigde Staten woont, kregen tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, voor en tijdens Sotsji doping toegediend. Het dopingprogramma zou zijn georganiseerd door de Russische overheid. Zelf had Rodtsjenkov naar eigen zeggen een cocktail ontwikkeld van drie anabole steroïden vermengd met alcohol.
De sporters konden niet worden betrapt omdat Russische dopingexperts en de geheime dienst de urinemonsters in het laboratorium 's nachts vervingen door schone urine, die maanden eerder al was verzameld. Om de urinemonsters te kunnen verwisselen hadden de Russen in een muur van het laboratorium een geheim luikje gemaakt.
Politiek onderzoek
Al langer doen verhalen de ronde over betrokkenheid van de Russische overheid bij het dopinggebruik door atleten. Naar aanleiding van de beschuldigingen van Rodtsjenkov vroeg het Internationaal Olympisch Comité het wereldantidopingagentschap de zaak te onderzoeken.
De Russen bestempelen het onderzoek als politiek gedreven. De Russische atletiek zit al een schorsing uit wegens grootschalig dopinggebruik. Vorige maand maakte de internationale atletiekfederatie IAAF bekend dat alleen Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze niet onder het Russische dopingregime vielen, startgerechtigd zijn bij internationale wedstrijden.
Alleen de Russische verspringster Daria Klisjina voldoet aan die eis. Zij woont en traint al jaren in de Verenigde Staten. Van de geschorste Russische atleten hebben er 68 beroep aangetekend bij het CAS, het hoogste sportsrechtsorgaan. Het CAS doet op 21 juli uitspraak over de schorsing van de Russische atleten.
Schorsing dreigt voor meer Russische sporters
Als uit het rapport van McLaren blijkt dat de Russen inderdaad in Sotsji de dopingcontroleurs hebben misleid, dan dreigt een schorsing voor veel meer Russische sporters.
Vooruitlopend op de bekendmaking van het rapport van McLaren lekte een conceptbrief van een aantal antidopingorganisaties en de atletencommissie van het WADA uit. Zij pleiten ervoor om alle Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als grootschalig dopinggebruik in Sotsji bewezen wordt.
Wij als Nederlandse dopingautoriteit zullen die brief ook ondertekenen, maar alleen als echt vaststaat dat de Russische staat bij het verstrekken van doping betrokken is.
De directeur van de Nederlandse dopingautoriteit Herman Ram bevestigt het bestaan van de conceptbrief, maar zegt dat het te vroeg is om daar nu al conclusies uit te trekken. "We moeten eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten. Wij als Nederlandse dopingautoriteit zullen die brief ook ondertekenen, maar alleen als echt vaststaat dat de Russische staat bij het verstrekken van doping betrokken is."
'Dit ondermijnt de integriteit'
Het bestaan van de brief leidt nu al tot een hoop commotie. Vooral omdat de atletencommissie van het WADA de conceptbrief mede opgesteld heeft en daarmee dus de indruk wekt de uitkomst van het McLaren-onderzoek al te kennen.
Voorzitter Pat Hickey van de Europese Olympisch Comités is geschokt. "Het lijkt erop dat dit een poging is om tot een uitkomst te komen terwijl de bewijzen nog gepresenteerd moeten worden. Dit ondermijnt de integriteit en daarmee de waarde van dit belangrijke rapport van McLaren", aldus Hickey.
Ook de Russische minister van Sport, Vitali Moetko, is verontwaardigd dat er nu al een conceptbrief is waarin voor de schorsing van Russische atleten wordt gepleit. "Het rapport moet nog uitkomen en we weten nu al wat er staat te gebeuren. Een persconferentie en druk op Rusland", zei hij tegen het Russische persbureau Tass.