Daria Klisjina in actie tijdens de WK in Peking
NOS Sport

Alleen Russin Klisjina mag naar Spelen van IAAF

De IAAF heeft bijna alle verzoeken van Russische atleten om onder neutrale vlag mee te mogen doen aan de Olympische Spelen afgewezen. Dat heeft de Russische atletiekbond bekendgemaakt. Van de 68 verzoeken kreeg alleen die van verspringster Daria Klisjina groen licht van de IAAF.

De internationale atletiekfederatie deed vorig jaar de Russen in de ban, nadat structureel dopinggebruik aan het licht was gekomen. Er zou een uitzondering worden gemaakt voor atleten die konden aantonen dat ze de afgelopen jaren niet onder het Russische dopingregime vielen.

Een herzieningscommissie van de IAAF, waarin ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag zitting heeft, oordeelde dat alleen het verzoek van Klisjina voldeed aan alle voorwaarden om dispensatie te krijgen. Daardoor mag zij onder neutrale vlag weer meedoen aan internationale wedstrijden. Het IOC moet haar deelname aan de Olympische Spelen nog wel goedkeuren.

Jelena Isinbajeva

CAS laatste strohalm voor 68 Russische atleten

Nu de IAAF de deur heeft dichtgedaan, hebben de Russen hun hoop gevestigd op het internationaal sporttribunaal CAS. Op 21 juli doet het CAS uitspraak in de zaak die de Russische atleten, onder wie wereldkampioene polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva, hebben aangespannen tegen de algehele ban voor Rusland.

Joelia Stepanova kreeg eind vorige week als eerste atlete uit Rusland toestemming om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Zij onthulde in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land. Ze deed tijdens de EK in Amsterdam onder de vlag van de Europese federatie mee aan de 800 meter, maar liep de race niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl