Tour de Frank Heien, oa. Kenny van Hummel
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Giuseppe Guerini en de man met de fotocamera

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Giuseppe Guerini.

Dat toeschouwers soms veel te dicht bij de renners komen, bleek op de Mont Ventoux maar weer eens toen een motor moest remmen voor supporters die de weg blokkeerden. Een nieuw fenomeen is dat niet, vraag het maar aan Giuseppe Guerini.

Guerini, een Italiaanse renner in dienst van T-Mobile, rijdt in de Tour van 1999 alleen Alpe d'Huez op. Slechts duizend meter scheiden hem en de finish van elkaar. Guerini rijdt onder het rode vod van de laatste kilometer door. Wat kan er nog misgaan?

Supporters deinzen terug als de leider in de wedstrijd eraan komt. Maar niet een man met een zwarte jas en een fotocamera. De man gaat midden op de weg staan, de camera dwars voor zijn hoofd. Guerini komt steeds dichterbij en stuurt naar links om de man te ontwijken, maar op dat moment zet een man een stap naar rechts. Botsing. De leider van de wedstrijd ligt op de grond.

Guerini door toeschouwer onderuit op Alpe d'Huez

Verschrikt helpt de man, die zelf op het voorwiel van Guerini gevallen is, de renner weer overeind. Met zijn rechterhand helpt hij Guerini op weg, in de linkerkant nog steeds die camera. Guerini maakt snelheid en kijkt nog een paar keer achterom. Wat was dat nou en waar zijn de achtervolgers, moet hij denken.

Het lukt Guerini de etappe te winnen, op de streep houdt hij 21 seconden voorsprong op Pavel Tonkov. Die avond meldt zich een man in het hotel van T-Mobile, een man met een camera. Hij komt zijn excuses aanbieden. Een foto kan hij de Italiaan niet overhandigen, want die is mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl