Tour de Frank Heien, oa. Kenny van Hummel
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Ahmed Kebaili en het Algerijnse volkslied

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Ahmed Kebaili.

Kebaili is net geen wielrenner meer als hij wordt opgepakt wegens guerrilla-activiteiten tegen de Franse kolonisator. Hij strijdt voor een onafhankelijk Algerije, wordt veroordeeld en moet vijf jaar de cel in.

Algerijnen waren dol op de koers. De wedstrijd was een vrijplaats om het tegen de Franse kolonisator op te nemen. Kebaili zou vier keer starten in de Tour, maar zijn aansprekendste resultaten zijn een ritzege in de Dauphiné van 1952 en de derde plaats bij een criterium in Orange, achter Rik Van Steenbergen en drievoudig Tourwinnaar Louison Bobet.

In 2013 kreeg hij een uitnodiging om de honderdste Tour de France bij te wonen. 88 jaar oud was hij al, maar hij ging naar Parijs. Een paar maanden later overleed Kebaili.

Zijn celgenoot in de jaren vijftig, Moufdi Zakaria, was al tientallen jaren daarvoor gestorven. Het gedicht dat Zakaria schreef toen hij met Kebaili in de cel zat, Qassaman, werd op muziek gezet toen Algerije in 1962 onafhankelijk werd. Het is nog altijd het volkslied van de onafhankelijke staat Algerije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl