Deze man is nog altijd een naaste kwijt. Hij loopt rond met een foto in de hoop haar te vinden AFP

Het identificatieproces van de slachtoffers in Nice verloopt moeizaam. Ruim twee dagen na de aanslag op de Promenade des Anglais hebben nog altijd niet alle slachtoffers een naam. 

Volgens correspondent Frank Renout wordt er met man en macht gewerkt, maar zijn er nog zestien lichamen niet geïdentificeerd. "Dat zegt vooral iets over de verschrikkelijke gruweldaad van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. De lichamen zijn waarschijnlijk zeer ernstig verminkt, waardoor het moeilijk is om de lichamen te identificeren."

Tijdrovend proces

De Franse nieuwssite Le Parisien noemt nog een andere reden: veel slachtoffers hadden geen identiteitsbewijs bij zich, of zijn die verloren in de chaos. Nabestaanden moeten daarom familieleden identificeren en dat is lastig met slachtoffers die uit het buitenland komen. 

Volgens Christophe Prud'homme van de Beroepsvereniging Spoedeisende Hulp Artsen is het identificatieproces bij deze aanslag vergelijkbaar met een groot treinongeluk. "Er wordt gekeken naar speciale kenmerken van een persoon, zoals tatoeages. En er wordt onderzoek gedaan op basis van dna", zegt hij tegen de nieuwssite. Een tijdrovend proces dus.

Nabestaanden bij het ziekenhuis in Nice. Deze vrouw verloor haar kleinzoon; haar dochter is nog altijd vermist AFP

Twee dagen na de aanslag komen er veel verhalen los over de slachtoffers, maar ook over de zoektocht naar duidelijkheid. Zo raakte een Fransman in de chaos zijn 4-jarige zoontje kwijt; zijn vrouw werd door de truck geraakt en overleed. Twee dagen liep de man door Nice met een foto van zijn kind, op zoek naar tekenen van leven.

Ook op sociale media werd er volop naar het jongetje gezocht. Gisteravond meldde een ooggetuige dat het jongetje zou zijn afgevoerd met een ambulance. Na ruim twee onzekere dagen kwam vandaag voor de vader het inmiddels gevreesde nieuws: het jongetje overleed kort na de aanslag in een ziekenhuis in Nice. Op beelden is te zien hoe de vader voor het ziekenhuis in huilen uitbarst en schreeuwt. 

Voor het ziekenhuis barst de man in huilen uit en begint te schreeuwen AFP

Verder is het trieste verhaal naar buiten gekomen van een toerist uit het noordoosten van Frankrijk. Hij verloor bij de aanslag zes familieleden. De man was met zijn vrouw, zoon, ouders en schoonouders op vakantie in Nice. Zijn hele familie werd doodgereden door de vrachtwagen. De man is zo getraumatiseerd, dat hij niet meer in staat is om te praten. 

Ondanks deze verhalen geeft nog niet iedereen de hoop op; de afgelopen dagen postten familieleden op sociale media foto's van vermiste naasten via de hashtag recherchenice, in de hoop ze op die manier op te sporen. Dat lukte bijvoorbeeld bij de ouders van een acht maanden oude baby. 

STER reclame