Een Turkse politieagent op de Bosporus-brug in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Ruim 2700 Turkse rechters opgepakt na mislukte couppoging

De Turkse autoriteiten gaan 2745 Turkse rechters oppakken na de mislukte coup van vannacht. De rechters kregen eerder al te horen dat ze hun functie niet meer mochten uitoefenen.

De Turkse Hoge Raad voor Rechters en Procureurs (HYSK) maakte vanmiddag bekend dat de rechters op non-actief werden gesteld. Vijf leden van deze raad werden volgens het staatspersbureau Anadolu ook ontslagen.

De voorzitter van de Turkse vereniging van rechters zegt dat de regering de couppoging misbruikt om van kritische rechters af te komen.

Bij het onderzoek naar de mislukte coup arresteerden de Turkse autoriteiten ook tien kantonrechters. 140 leden van het Hof van Cassatie worden nog gezocht.

Aartsvijand

De Hoge Raad kwam bijeen om te besluiten of rechters die volgens president Erdogan aanhanger zijn van de islamitische geestelijke Gülen op hun post konden blijven. Erdogan heeft gesuggereerd dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zat.

De twee zijn elkaars aartsvijand. Gülen woont in de Verenigde Staten in ballingschap. Hij veroordeelt de coup en zegt dat hij er niets mee te maken heeft.

Eerdere ontslagen

Begin juli nam het Turkse parlement een wet aan waarmee het merendeel van de rechters van de twee hoogste Turkse rechtbanken werd ontslagen. Zij moesten opnieuw solliciteren om aan te kunnen blijven als rechter.

Volgens critici wil de Turkse president de grondwet wijzigen om zijn macht te vergroten. Erdogan zou rechters die hem hierbij in de weg staan met de nieuwe wet de mond willen snoeren volgens de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl