Een Nederlandse toerist laat een kogelhuls zien aan het zwembad van het resort
NOS Nieuws

'Een soldaat richtte zijn wapen op me en riep dat ik moest wegwezen'

Vannacht was het in de steden Ankara en Istanbul chaotisch. Maar ook in de badplaats Marmaris waar Erdogan in een vakantieresort zat, braken gewelddadigheden uit. Coupplegers hebben geprobeerd Erdogan daar aan te vallen.

Sirac Siğergök (19) uit Maastricht zat een paar hotels verderop. Hij is toerismestudent en loopt stage in Marmaris. In de tuin van zijn hotel zat hij tv te kijken toen er opeens veel lawaai was.

"Dat was een groep Erdogan-aanhangers, die naar aanleiding van diens oproep tot demonstreren op weg was naar het centrum", vertelt Sirac aan NOS op 3. "Ze werden geëscorteerd door de politie."

Sirac

Een soldaat richtte zijn wapen op me en riep dat ik moest wegwezen.

Sirac Siğergök

Sirac besloot met hen mee te lopen "want ook ik steun de president", maar keerde om toen voorstanders van Erdogan slaags raakten met tegenstanders. Toen hij vlak bij zijn hotel was, landden er twee helikopters op een nabijgelegen open plek. "Daar stormden soldaten uit. Eén van hen richtte zijn wapen op me en riep dat ik moest wegwezen."

Hij rende zijn appartementencomplex in, tegenover het hotel. “Er vloog een helikopter met zoeklichten vlak langs mijn balkon en ik hoorde allemaal sirenes, schoten en knallen. Een Turkse man vluchtte ons appartementencomplex in om dekking te zoeken, die heb ik mijn kamer binnengelaten."

Via Facebook startte Sirac een livestream om zijn vrienden en familie te laten zien wat er gebeurde. We maakten een compilatie (tip: zet je geluid aan).

Een paar uur later werd het iets rustiger en besloot Sirac buiten te gaan kijken. De man die kwam schuilen had toen al via een omweg het hotel verlaten. "Auto’s rondom het hotel zaten vol kogelgaten en ook in het hotel zelf was veel schade. Soldaten en politie hebben in het hotel met elkaar gevochten, vertelde een collega."

Uiteindelijk hebben de soldaten zich overgegeven, hoorde hij. "Maar het moet heftig zijn geweest. Er lagen bloedplassen."

Dit vond Sirac bij zijn hotel

Sirac wil nu niets liever dan naar huis. "Ik vind het zo jammer, ik had het hier heel erg naar mijn zin. Maar ik heb het hotel verteld dat ik stop. Mijn ouders en leraren willen dat ik terugkom en ik wil zelf ook niet meer door. Ik had nooit verwacht dat zoiets in Marmaris kon gebeuren."

Hij hoopt maandag of dinsdag naar huis te kunnen maar is nu nog zijn gedachten aan het ordenen. "Ik hoor nog steeds de hele dag sirenes en helikopters. Ik ben echt in de war, nog in shock denk ik. Ik had nooit verwacht dat een Turkse soldaat, die ik zo vertrouw, me onder schot zou nemen."

Schoten gelost in badplaats Marmaris

Even verderop zat de Nederlander Ben Wormmeester in een resort. Hij stuurde om 23.30 uur nog een berichtje aan zijn vrienden. Ze hoefden zich geen zorgen te maken omdat de onrust in de grote steden was. "Drie uur later zat ik te schuilen op de gang."

Rond 02.30 uur werd Wormmeester wakker van een helikopter die vlak boven het hotel hing. Daarop volgde een harde knal, vertelt hij. "Kort daarna was het één grote oorlog. Met veel lawaai van schietende mensen."

Erdogan zegt dat hij al weg was toen de aanval begon.

Opblaaskrokodil

"Ik zag een helikopter die bij het strand vloog. Iemand daarin opende het vuur op de plek waar Erdogan zou zijn", vertelt Wormmeester.

Hij hoort van andere vakantiegangers dat er gewapende mensen in vakantievilla's zijn geweest. "Zij denken dat de mannen op zoek waren naar de villa van Erdogan." Volgens Wormmeester zijn er geen mensen gewond geraakt.

Een aantal mensen heeft vandaag het resort verlaten. Wormmeester heeft na wat getwijfel toch besloten te blijven. "Nu is het echt heel bizar. Mensen liggen gewoon weer aan het zwembad op hun opblaaskrokodil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl