Enkele coupplegers zitten in de cel in de rechtbank van Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Tientallen coupplegers geven zich over in Istanbul

Voor het eerst sinds het begin van de coup in Turkije is president Erdogan in het openbaar verschenen. Op de luchthaven van Istanbul werd hij door een grote menigte aanhangers verwelkomd. Erdogan zei nogmaals dat de coupplegers hun straf niet zullen ontlopen.

De staatsgreep in Turkije lijkt te zijn mislukt. Gisteravond zeiden de coupplegers de macht volledig in handen te hebben, maar uren later zijn ze aan de verliezende hand.

Op het Taksimplein in Istanbul hebben tientallen coupplegers zich overgegeven. Ze hebben hun wapens overgedragen aan de politie, meldt een ooggetuige aan het persbureau Reuters.

De Turkse premier Yildirim zegt dat er nu zo'n 130 militairen zijn aangehouden.

Militairen geven zich over

Toch is de rust nog lang niet teruggekeerd. NOS-correspondenten in Istanbul melden dat F-16's laag over de stad scheren. Ook zijn er bij het Taksimplein en de internationale luchthaven grote explosies gehoord.

Premier Yildirim zegt dat opstandige militairen in Istanbul en Ankara nog altijd vanuit de lucht schieten. Hij heeft de luchtmacht opdracht gegeven de vliegtuigen of helikopters neer te halen.

Bij het hoofdkwartier van het leger in Ankara zijn vuurgevechten uitgebroken, meldt staatspersbureau Anadolu. Ook zijn er meldingen van explosies bij het parlement.

Bij het geweld in de Turkse hoofdstad zijn tot nu toe zeker 42 mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn zeventien politiemensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl