EPA

Wat weten we over de staatsgreep?

Rond 21.30 uur bezet het Turkse leger strategische plaatsen in de metropool Istanbul en in de hoofdstad Ankara. Op bruggen over de Bosporus ontstaan lange files en de internationale luchthaven van Istanbul wordt gesloten. Vliegtuigen die onderweg naar Turkije zijn, keren om.

Op de Turkse staatstelevisie TRT wordt een verklaring van de coupplegers voorgelezen. Straaljagers en helikopters vliegen over de twee steden.

President Erdogan is een paar uur volledig uit beeld. Kort voor middernacht Nederlandse tijd roept hij zijn aanhangers via Facetime op om in verzet te komen en de straat op te gaan.

De aanhang van Erdogan geeft massaal gehoor aan de oproep. De luchthaven Atatürk en de studio van de staatszender TRT worden bezet. Na een paar uur lijken Erdogan en de zijnen weer de controle te hebben.

TRT-directeur: kom op voor de democratie!

Wat is nog onduidelijk?

- Op verscheidene plaatsen is door het leger geschoten op burgers en de politie, onder meer bij een brug over de Bosporus en bij het hoofdkwartier van de geheime dienst in Ankara. Daarbij zijn volgens de eerste berichten zeventien doden gevallen.

- Bij het parlement in Ankara was er vroeg in de nacht een explosie. Rond 01.30 uur was er ook nog een zware explosie in het centrum van Istanbul. Hoe groot de schade is en wie er achter de explosies zitten, is nog niet bekend.

- Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat een F-16 een helikopter heeft neergeschoten met mogelijk de officieren aan boord die verantwoordelijk zijn voor de staatsgreep.

- Volgens de verklaring van de coupplegers wilden zij zich inzetten voor de mensenrechten. Maar wat nu precies de bedoeling is geweest van de staatsgreep en hoe groot de groep militairen is, weet niemand.

Welke gevolgen zijn er voor toeristen?

- Vanwege de chaos op het Atatürk-vliegveld zijn vrijdagavond al vluchten omgekeerd. Een KLM-vliegtuig dat aan het begin van de avond was vertrokken uit Amsterdam, keerde boven de Balkan om en is in Wenen geland.

- Veel vluchten naar Turkije voor de komende dag zijn onzeker. Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat reizigers hun websites in de gaten moeten houden. Het ANP meldt dat Transavia zes geplande vluchten van Schiphol en Rotterdam naar Turkije heeft geannuleerd.

- Wie al in Turkije is, wordt opgeroepen waakzaam te zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen om naar Istanbul of Ankara te gaan als dat strikt noodzakelijk is. Voor de Turkse Rivièra gelden minder beperkingen.

STER reclame