AFP
NOS Nieuws

'Er werd geschoten, maar eerst dacht ik nog dat het rotjes waren'

De vrachtwagen die gisteravond in Nice een bloedbad aanrichtte, "dook op uit het niets". Paddy Mullan uit Noord-Ierland stond aan de boulevard toen het witte voertuig kwam aanzetten.

Hij en zijn vriendin zagen hoe de vrachtwagen aan de overkant een afzetting omver reed en op de feestvierende mensen in begon te rijden. Iedereen was in verwarring, zegt Mullan tegen de BBC. "Het was een kabaal van gedreun, schoten en geschreeuw, niemand wist wat er aan de hand was. Gelukkig konden we via een zij-ingang van een restaurant ons in veiligheid brengen."

De Nederlandse Romee Burgmans zag de tragedie vanaf het balkon van haar hotel aan de Promenade des Anglais, waar ze naar het vuurwerk hadden gekeken. Het eerste dat haar opviel was een rennende menigte. "Het was blinde paniek. We hoorden schoten, maar eerst dacht ik nog dat het rotjes waren."

Nederlandse ooggetuigen over aanslag

De Canadese Pouya zag hoe de feestelijke sfeer met vuurwerk en muziek ineens omsloeg. "Het was surrealistisch. Eerst bleef ik even staan want ik dacht dat het iets van een practical joke moest zijn."

Maar toen kreeg Pouya de slingerende vrachtwagen in het oog, een kleine 50 meter van haar vandaan. "Nog was ik me niet bewust van de ernst van de situatie, maar toch begon ik te rennen. Samen met een stuk of vijftien anderen werd ik door een vriendelijke bewoner in zijn huis gelaten."

Nader El Shafei, de maker van de beelden van de uitschakeling van de aanslagpleger, dacht eerst dat hij getuige was van een ongeluk. "Ik schreeuwde en zwaaide naar de berijder dat hij moest stoppen en wees dat hij over mensen heen was gereden", zegt de Egyptenaar.

"Ik kon hem iets van een minuut in zijn gezicht kijken, maar hij had geen aandacht voor de mensen om zich heen. Hij was duidelijk nerveus en toen zag ik ineens dat hij bewapend was. Intussen kwam de politie op hem af. Ze hebben niet geprobeerd om met de man in gesprek te gaan, hij werd meteen doodgeschoten."

Politie doodt dader aanslag Nice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl