NOS Sport

Hendriks: meer sporters met een medaillekans

Hendriks: knop is omgegaan bij de sportbonden

Ook op de dag dat de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen aan hem is overgedragen, waagt chef de mission Maurits Hendriks zich niet aan voorspellingen voor Rio de Janeiro. "Maar topsport is niet zo heel ingewikkeld", wil hij nog wel kwijt. "Het moet elke keer beter. En in Londen wonnen we twintig medailles."

Het record uit 2000, toen er in Sydney maar liefst 25 plakken werden veroverd, laat de oud-hockeycoach nog maar even ongemoeid. Trots op de ploeg is hij trouwens sowieso, met name door de samenstelling.

"We zijn een bijzonder sportland met een enorme diversiteit aan sporten en heel veel sporten waarin we goed zijn", aldus Hendriks. "Ik vind het mooi dat je dat aspect van ons land terugziet in de olympische ploeg. En hopelijk uiteindelijk ook in de resultaten."

Maurits Hendriks met de Nederlandse vlag

Hendriks benadrukt dat de omvang van de Nederlandse delegatie, die vier jaar geleden 178 mannen en vrouwen telde, nooit een doel is geweest. "Maar die heel grote ploeg zegt veel over de Nederlandse topsport. Er is de laatste jaren door veel sportbonden een knop omgezet: wat moeten we gaan doen om ervoor te zorgen dat wij gaan meedoen om de medailles op mondiaal niveau? En dat zien we terug in de diversiteit van deze ploeg: 241 sporters, 21 sporten. Dat is een fikse toename."

Het logische gevolg zou moeten zijn dat er ook meer podiumkandidaten tussen zitten. "Zo is het wel natuurlijk. We zijn daar met meer sporters edie echt een kans op een medaille hebben. Al blijft het nog steeds 'een kans'. Als je sommige lijstjes mag geloven, hoeven sommige sporters hun medaille alleen nog maar op te halen. Zo werkt het natuurlijk niet. Maar het is wel zo dat we een aantal heel bijzondere sporters bij elkaar hebben die met stevige medaillekansen naar Rio gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl