Theresa May betreedt haar nieuwe ambtswoning
NOS Nieuws

#MayDay: dit staat de nieuwe Britse premier te doen

Theresa May laat er als nieuwe Britse premier geen gras over groeien. Binnen een paar uur na de machtsoverdracht is ze begonnen met het samenstellen van haar kabinet.

Brexit-boegbeeld Boris Johnson is verrassend benoemd als minister van Buitenlandse Zaken, zijn voorganger Philip Hammond gaat naar Financiën. Met Amber Rudd op Binnenlandse Zaken en Michael Fallon op Defensie zijn de belangrijkste posten vanavond verdeeld.

Prioriteit 1: brexit

Het samenstellen van haar kabinet is de eerste van vele klussen die May voor haar kiezen krijgt. De belangrijkste daarvan is de reden dat ze nu premier is: de brexit.

Het uittreden uit de Europese Unie zal de komende jaren veel aandacht vergen. Zodra ze Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert, moet het Verenigd Koninkrijk binnen twee jaar de EU verlaten. May heeft eerder gezegd dat ze niet voor het eind van het jaar wil beginnen met die procedure.

Om de brexit goed te laten verlopen, richt May een speciaal ministerie op. De eurosceptische parlementariër David Davis gaat dat leiden.

Brexit, hoe gaat dat eigenlijk?

Prioriteit 2: economie

Na de uitslag van het referendum gleed het pond naar de laagste stand ten opzichte van de dollar in ruim dertig jaar. Het land verloor zijn AAA-rating en de Bank of England moest ingrijpen om te voorkomen dat banken in de problemen zouden komen.

Vooralsnog is het onduidelijk wat de brexit betekent voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid en huizenprijzen. Het is aan May en minister Hammond om het Britse en internationale bedrijfsleven ervan te overtuigen dat in het Verenigd Koninkrijk ook zonder de EU een goed handelsklimaat heerst. En om de Britten te verzekeren dat hun welvaart niet in gevaar is.

Prioriteit 3: eenheid

Het referendum heeft een grote verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk blootgelegd: het brexitkamp won met 52 tegen 48 procent. Schotland en Noord-Ierland stemden in meerderheid voor het EU-lidmaatschap, Engeland en Wales tegen.

In Londen gingen tienduizenden mensen de straat op tegen de brexit. Koningin Elizabeth maande haar onderdanen tot kalmte. Miljoenen Britten tekenden een petitie waarin om een nieuw referendum werd gevraagd. Het idee werd vorige week door de regering verworpen.

Geen wonder dus dat May in haar eerste toespraak benadrukte dat ze zich zal inzetten voor de eenheid van het koninkrijk. Oftewel: "de kostbare, kostbare band tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland."

Nieuwe premier van GB benadrukt de eenheid

De komende jaren worden een ware beproeving voor May en de Britten. Zelf is ze vol vertrouwen dat zij én het land de klus zullen klaren.

"Ik weet dat we de uitdaging aankunnen omdat we Groot-Brittannië zijn", zei ze. "Bij het verlaten van de EU zullen we een sterke nieuwe plek veroveren op het wereldtoneel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl