De Britse koningin Elizabeth met de Schotse premier Nicola Sturgeon
NOS Nieuws

Britse koningin roept in Schotse parlement op tot kalmte

"Keep calm and carry on" zijn gevleugelde woorden in het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth kwam vandaag dichtbij, toen zij in het Schotse parlement zei dat het lastig is om "kalm en bedaard te blijven". Het was haar eerste belangrijke toespraak sinds de Britten vorige week in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie stemden.

De koningin sprak in Edinburgh bij de opening van de sessie van het Schotse parlement. Ze maakte, als onafhankelijk staatshoofd, geen rechtstreekse verwijzing naar het brexit-referendum, maar volgens analisten was het duidelijk dat haar uitspraken daar wel betrekking op hadden.

Elizabeth zei onder meer dat de wereld "steeds complexer en veeleisender" wordt en dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Daarin is het volgens haar moeilijk om het hoofd koel te houden. "Zoals dit parlement door de jaren heen succesvol heeft laten zien, is een kenmerk van leiderschap in een snel veranderende wereld dat er voldoende ruimte is voor bedachtzaamheid en overdenking. Daardoor kan er beter en rustiger worden nagedacht over de reactie op uitdagingen en kansen."

Nieuw referendum

Het brexit-referendum heeft tot verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk geleid. De Engelsen willen in meerderheid uit de EU, de Schotten willen juist deel van Europa blijven uitmaken.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft gezegd alles te willen doen om Schotland in de EU te houden. Mogelijk komt er een nieuw referendum waarin de Schotten zich kunnen uitspreken over het verbreken van de banden met het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl