Koningin Elizabeth nam de plichtplegingen af AFP

Op Buckingham Palace is Theresa May benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth beëdigde haar kort nadat ze het ontslag had geaccepteerd van David Cameron. Ze is na Margaret Thatcher de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk.

Voor de ambtswoning op 10 Downing Street gaf May vervolgens haar eerste toespraak als premier. Ze zei dat ze zich zal inzetten voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk, met Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland. 

'Samen bouwen wij aan een beter Groot-Brittannië'

Verder zal May als regeringsleider veel werk maken van sociale rechtvaardigheid, zei ze. Op dat gebied had ze complimenten voor haar voorganger Cameron, die volgens haar op sociaal en economisch vlak belangrijk werk heeft verricht.

Geen gemakkelijke reis

Eerder op de dag nam Cameron afscheid van zijn ambtswoning. "Het was de grootste eer van mijn leven", zei hij toen hij 10 Downing Street voor het laatste verliet. Cameron werd geflankeerd door zijn vrouw en hun drie kinderen.

De vertrekkende premier hield het bij een korte verklaring. "Het was geen gemakkelijke reis", zei hij over de zes jaar dat hij het Verenigd Koninkrijk leidde. Hij laat het land naar eigen zeggen sterker en beter achter. 

Vanmiddag maakte Cameron in het Lagerhuis zijn laatste vragenuurtje mee. Na afloop kreeg hij een staande ovatie van zijn eigen Conservatieve fractie en een klein aantal leden van oppositiepartij Labour.

STER reclame