NOS Nieuws

Cameron neemt met plaagstoot afscheid van Lagerhuis

'Misschien kan Cameron presentator van Top Gear worden'

Met een vragenuurtje vol lof, gejuich, grappen en toch nog een enkele kritische vraag heeft David Cameron als premier afscheid genomen van het Lagerhuis.

Na afloop kreeg hij een staande ovatie vanaf de Conservatieve banken. Ook een enkel Labour-lid stond op om te applaudisseren, maar de overgrote meerderheid van die fractie bleef zitten.

Cameron: ik was ooit de toekomst

Tijdens zijn laatste optreden als premier kreeg Cameron de lachers op zijn hand door oppositieleider Corbyn te vergelijken met de zwarte ridder uit Monty Python and the Holy Grail. De ridder wilde doorvechten terwijl koning Arthur zijn ledematen stuk voor stuk afhakte.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Sinds het brexit-referendum ligt Corbyn binnen zijn eigen partij onder vuur omdat zich te weinig zou hebben ingespannen om het Verenigd Koninkrijk binnen de EU te houden. Al twee parlementariërs hebben zich opgeworpen om het stokje van hem over te nemen, maar Corbyn is niet van plan te stoppen.

"Ik begin zijn vasthoudendheid te waarderen", zei Cameron. "Hij krijgt de ene klap na de andere, maar hij blijft ons verzekeren dat het slechts een vleeswond is. Ik bewonder dat wel."

Cameron plaagt 'zwarte ridder' Corbyn

Corbyn pakte de plaagstootjes van Cameron goed op. Hij was hem dankbaar voor de vrijlating van Shaker Aamer uit Guantanamo Bay en de invoering van het homohuwelijk.

En hij vroeg Cameron om zijn moeder te bedanken voor het advies om een behoorlijk pak en een goed geknoopte das te dragen. Cameron zei daarop dat Corbyn het blijkbaar ter harte had genomen en complimenteerde hem met zijn "voortreffelijke voorkomen".

Ook wilde de premier nog een hardnekkig gerucht de wereld uit helpen: hij zou Larry niet lief vinden, de huiskat van 10 Downing Street. Als bewijs van het tegendeel hield hij een foto omhoog van Larry die op zijn schoot ligt.

Later vanmiddag dient Cameron bij koningin Elizabeth zijn ontslag in. Kort daarna gaat zijn opvolger, Theresa May, naar de koningin. Elizabeth zal haar vragen om een nieuwe regering te formeren.

Aan het begin van de avond zal premier May een toelichting geven op haar plannen. Die toespraak wordt vanaf ongeveer 19.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws. De uren hieraan voorafgaande zijn live te volgen op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl