NOS Wielrennen

Theo Bos rijdt Haak uit olympische sprintploeg

Theo Bos rijdt Haak uit olympische sprintploeg

Wielrenner Theo Bos heeft zich op het laatste moment in de olympische baanploeg weten te wurmen. De voormalig wereldkampioen op de sprint die in 2009 de switch naar de weg maakte, is opgenomen in de selectie die in Rio de Janeiro op de teamsprint uit gaat komen. Bos zal ook starten op de individuele sprint en op het onderdeel keirin.

Bos dankt de uitverkiezing aan zijn prestaties van vandaag en gisteren tijdens de 'bike-off' op de wielerbaan in Roubaix, waar hij met Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli streed om een van de vier beschikbare plekken. Haak is het slachtoffer geworden van de dadendrang van Bos, die afgelopen winter het plan opvatte om een gooi te doen naar het olympisch baantoernooi.

"Hugo heeft gedaan wat hij moest doen: sterk rijden. Ook op de eerste dag", aldus sprintersbondscoach René Wolff. "De andere baanrenners waren overall echter sneller."

Het worden voor Bos, die kort na het sportevenement in Brazilië zijn 33ste verjaardag viert, na 2004 en 2008 zijn derde Olympische Spelen. In 2004 pakte hij in Athene zilver op de sprint. Hij won daar in de halve finales van Wolff, de huidige bondscoach. De Duitser veroverde destijds wel goud op de teamsprint.

Laurine van Riessen veroverde in Roubaix het resterende ticket voor de ploeg op de teamsprint bij de vrouwen. Elis Ligtlee was al zeker van een plek. Van Riessen klopte in de bike-off Shanne Braspenninx, die als reserve mee zal gaan naar Rio.

René Wolff: deze samenstelling gaat om medailles strijden

De Nederlandse sprintploeg voor de Spelen in Rio

Sprint mannenTheo Bos, Jeffrey Hoogland
Keirin mannenTheo Bos, Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli
Teamsprint mannenNils van 't Hoenderdaal, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Theo Bos
Sprint vrouwenElis Ligtlee, Laurine van Riessen
Keirin vrouwenElis Ligtlee, Laurine van Riessen
Teamsprint vrouwenElis Ligtlee, Laurine van Riessen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl