AFP
NOS Sport

Bike-off Roubaix laatste kans Theo Bos op Rio

Theo Bos wil nog één keer in actie komen op de Olympische Spelen. De oud-wereldkampioen op de sprint die zich na zijn successen op de baan in 2009 een loopbaan op de weg stortte, heeft daarvoor de teamsprint op het oog. Hij moet daarvoor vandaag en morgen bondscoach René Wolff van de sprintploeg overtuigen tijdens een bike-off in Roubaix.

De teamsprintformatie, die in 2015 de Europese titel greep en dit jaar tweede werd op de WK, bestaat al lange tijd uit Nils van 't Hoenderdaal, Hugo Haak, Matthijs Büchli en drievoudig sprintkampioen Jeffrey Hoogland.

De coureurs gaan op de bekende wielerbaan in Frankrijk testwedstrijden rijden in verschillende samenstellingen. Als Bos snel genoeg is, wordt hij mogelijk toegevoegd aan de selectie in plaats van een van de andere renners.

Een lastige opgave, omdat hij een korte voorbereidingstijd heeft gehad. "Hij heeft dit in januari bedacht", zegt NOS-commentator Jeroen Koster. "Daarom wordt het pittig." Maar Koster heeft er wel vertrouwen in. "Als iemand het kan, is het Theo Bos wel. De bondscoach gunt hem deze kans, omdat hij hem serieus neemt. Maar hij moet zich wel echt bewijzen."

In zijn lange carrière als baanwielrenner heeft Bos een aantal grote prijzen in de wacht gesleept, met als hoogtepunten de vijf wereldtitels en het zilver op de Spelen van Athene (2004).

Grootste successen Theo Bos op de baan

JaarNKEKWKOlympische Spelen
2002Goud: keirin, sprint / zilver: 1 kmGoud: keirin / zilver: sprint--
2003Goud: keirin, sprint, 1 kmGoud: sprint, 1 km--
2004Goud: keirin, sprint-Goud: sprint / brons: 1 kmZilver: sprint
2005--Goud: 1 km / zilver: teamsprint-
2006Goud: keirin, sprint-Goud: keirin, sprint-
2007Goud: keirin, sprintGoud: sprint / zilver: keirin-
2008-Goud: omniumBrons: teamsprintGeen medaille
2010Goud: koppelkoers (met Peter Schep)---
2011--Brons: koppelkoers (met Peter Schep)-
2012Goud: 250 m--Geen deelname
2015Goud: omnium, sprint, 1 km---
2016--Zilver: 1 km?
Theo Bos in Japan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl