1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Onderzoek naar werking parlement bijna zeker

Het is nu vrijwel zeker dat er een onderzoek komt naar het functioneren van het parlement. Er wordt al lang gepraat over een staatscommissie en beide Kamers zijn het nu eens over een gezamenlijke brief van de voorzitters aan premier Rutte met het verzoek zo'n commissie in te stellen.

Na de Tweede ging ook de Eerste Kamer vandaag akkoord met de tekst van de brief. Daarin staat dat bezinning over verkiezing, taken, positie en functioneren van de parlementaire democratie gewenst is.

Aanpassingen

Rutte was eerder niet erg enthousiast over een onderzoek door een staatscommissie, maar beloofde zijn medewerking als beide Kamers het verzoek zouden steunen.

De commissie moet bekijken of het parlementair stelsel genoeg toekomstbestendig is en zo nodig voorstellen doen voor aanpassingen.

Digitalisering

Beide Kamers benadrukken dat de kiezersgunst sneller verandert dan vroeger, dat Nederlandse burgers meer bij de politiek willen worden betrokken, dat de betekenis van Europese besluiten groter wordt en dat ook de digitalisering van de samenleving invloed heeft op het karakter van de parlementaire democratie.

Het plan voor een onderzoek werd voor het eerst gedaan door de voormalige VVD-fractievoorzitter in de senaat, Hermans. Die vond dat de senaat te veel politiek bedrijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl