Remmert Wielinga, Kenny van Hummel en Ivan Gotti
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Xavier Tondo, het noodlot onder een garagedeur

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag Xavier Tondo.

Op 23 mei 2011 wilde Xavier Tondo (32) beginnen aan een trainingsrit met Benat Intxausti. Hij zou alleen nooit op de fiets stappen. Tondo reed de auto uit de garage en wilde de deur sluiten. Op dat moment viel de garagedeur naar beneden, precies op de wielrenner. Intxausti zat op de bijrijdersstoel en kon niets meer betekenen voor Tondo.

Op voorspraak van Tourwinnaar Carlos Sastra kwam Tondo in 2009 terecht bij Cervélo. Hij won dat jaar een etappe in Parijs-Nice en werd zesde in de Ronde van Spanje. Met die resultaten trok hij de aandacht van Movistar.

Zijn doorbraak, op zijn 31ste, leverde hem naast een mooie transfer nog meer aandacht op. In de winter kreeg hij een e-mail. De boodschap liet aan duidelijkheid weinig te wensen over. Tondo had vast 'spul' nodig en 'ze' konden hem alles leveren wat hij wilde, voor een vriendenprijsje. Tondo las het bericht een paar keer door en belde toen de politie.

Xavier Tondo

Kort voor het trainingskamp met Inxiausti schreef Tondo de Ronde van Castilië en León op zijn naam, voor Igor Antón en Bauke Mollema. Alles verliep voorspoedig. Tot de garagedeur terugklapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl