Anna Pruis / NOS
NOS Nieuws

Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam

Enkele honderden demonstranten hebben zich vanmiddag verzameld voor een Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam. De groep protesteerde tegen politiegeweld. De directe aanleiding van de demonstratie was volgens initiatiefneemster Anna het aanhoudende politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de Verenigde Staten. Het protest is vreedzaam verlopen.

De initiatiefneemster van het protest benadrukte op Facebook dat het om een vreedzaam protest ging dat in stilte werd gevoerd. Met teksten op borden en hun kleding wilden de betogers hun onvrede over het geweld in de VS kenbaar maken. Ze droegen borden met daarop "don't shoot" en foto's van slachtoffers van politiegeweld.

Doodgeschoten

De actievoerders verzamelden zich in een cirkel op het Damplein. In de loop van de middag verplaatste de beweging zich op eigen initiatief in de richting van het Beursplein.

Ruim 700 mensen gaven op Facebook aan dat zij aanwezig zouden zijn bij de demonstratie.

In veel Amerikaanse steden wordt vandaag geprotesteerd nadat eerder deze week twee zwarte mannen werden doodgeschoten door de politie. In Dallas schoot een zwarte Amerikaanse veteraan deze week vijf politieagenten dood tijdens zo'n demonstratie. Zeven anderen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl