Britse oud-vice-premier: Irak-oorlog was illegaal

time icon
AFP

De voormalige Britse vice-premier John Prescott noemt de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 illegaal. In de Sunday Mirror schrijft hij dat hij voor de rest van zijn leven met het "rampzalige besluit" zal moeten leven. 

Prescott - vice-premier toen de oorlog begon - schrijft dat hij nu met spijt en woede moet erkennen dat voormalig VN-chef Kofi Annan gelijk had toen hij zei dat de oorlog illegaal was. 

Prescott haalt ook uit naar toenmalig premier Tony Blair. Diens onvoorwaardelijke steun aan de Verenigde Staten was "vernietigend". Prescott zegt dat hij nog elke dag denkt aan de Britten die hun leven lieten in Irak of gewond raakten, en aan de 175.000 Iraakse burgers die "overleden als gevolg van de doos van Pandora die wij openden door Saddam Hussein af te zetten".

Door de manier waarop Blair zijn regering leidde, kregen kabinetsleden te weinig informatie, schrijft Prescott. Blair zou bang zijn geweest dat informatie zou lekken. Dit leidde uiteindelijk tot een verkeerd besluit, concludeert Prescott. 

John Prescott met Tony Blair in 2007 EPA

De oud-vice-premier prijst Labour-leider Jeremy Corbyn omdat hij excuses heeft aangeboden aan nabestaanden van gesneuvelden.

Vorige week publiceerde een onderzoekscommissie onder leiding van Sir John Chilcot haar rapport over de Britse rol in de Irak-oorlog. Chilcot concludeert dat de Britse regering destijds te snel het besluit nam om Irak binnen te vallen. 

Blair zei in reactie op het rapport dat er fouten zijn gemaakt, maar dat hij nog steeds achter zijn besluit staat om Irak binnen te vallen met de VS.

STER Reclame