Rellen bij krakersprotesten in Berlijn

šŸ„¶šŸ™„šŸ™„šŸ™„
@zivanovic
#rigaer
3 jaar geleden

Zoals verwacht is de pro-krakersdemonstratieĀ in Berlijn vanavond uitgelopen op rellen.Ā De politie werd in het stadsdeel FriedrichshainĀ bekogeld met stenen en vuurwerk, etalages van winkels werden vernield en ook politieauto's raakten beschadigd.

Agenten gebruikten traangas in een poging deĀ orde te herstellen. De sfeer is volgens het Duitse persbureau DPA grimmig.Ā Ondanks het geweld is het protest niet stilgelegd.Ā 

Duizenden voornamelijk jonge mensen lopen mee in het protest. Een politiemacht van 1800 man sterk is aanwezig.

Einde krakersvrede

Het is deĀ zoveelste avond dat er ongeregeldheden zijn in de Duitse hoofdstad. Aanleiding zijn ontruimingen van een kraakpand twee weken geleden. Voorstanders van kraken vrezen dat daarmee een einde is aan de zogenoemde krakersvrede.

Sinds de jaren 90Ā wonen de meeste krakers legaal voor een lage huur in lege panden. Sinds de huurprijzen in de hoofdstad fors zijn gestegen, willen sommige eigenaren af van deze constructie. Zij zien de afspraak tussen de gemeente en de krakers als een belemmering.

Sinds de ontruiming roepen actievoerders op om de stad in "chaos te storten". Als gevolg werden onder meer auto's in brand gestoken en agenten aangevallen.

STER Reclame