Politie in New York
NOS Nieuws

'Agenten in de VS beseffen dat het elk moment fout kan gaan'

Politieagenten die in de Verenigde Staten naar hun werk gaan, weten nooit helemaal zeker of ze aan het eind van hun dienst weer veilig bij hun familie terugkomen. Peter Slort, voormalig politie-attaché op de Nederlandse ambassade in Washington, zegt dat Amerikaanse agenten voortdurend de angst hebben dat het fout met ze kan aflopen.

Daardoor gebruiken ze zelf ook vaak meer geweld, zegt Slort, die tegenwoordig bij de politieleiding in Oost-Nederland werkt. "Een agent die in de VS verkeerscontroles uitvoert, een huiszoeking doet of naar een echtelijke twist gaat, heeft in zijn achterhoofd dat hij elk moment met geweld kan worden geconfronteerd."

Zo ging het donderdagnacht in Dallas helemaal mis, toen Micah Xavier Johnson vijf politieagenten doodschoot en er zeven verwondde.

Praten

Volgens Slort ontbreekt het in de VS aan een "verbinding van politie met burgers", zoals in Nederland. Hij verklaart dat door de etnische tegenstellingen in de Amerikaanse samenleving. "En daar komt het wapenbezit nog eens bij. Alles bij elkaar hebben agenten de neiging om zelf ook eerder naar een wapen te grijpen."

Het uitgangspunt bij het gebruik van geweld door de politie is in de VS vaak heel anders dan in Nederland. "Wij beginnen met praten, in Amerika word je al snel door agenten benaderd met een hand op het wapen."

Monumenten

Niet overal in de VS staan samenleving en politie ver uit elkaar, zegt Slort. "Op sommige plaatsen is de afgelopen jaren veel gedaan aan de etnische diversiteit van het korps. De politie is daar een afspiegeling van de maatschappij."

In bijvoorbeeld New York is dat helemaal niet zo. Tekenend zijn volgens Slort de monumenten in politiebureaus in deze stad voor omgekomen collega's. "Die vallen meteen op als je binnenkomt. Het geeft aan hoe agenten het gevaar beleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl