Politie Dallas koos voor plan B: de bomrobot. Maar wat is het?
"We zagen geen andere mogelijkheid", zegt Mark Brown van de politie in Dallas. Met een zogenoemde bomrobot bracht de politie de schutter die vijf politieagenten doodschoot om het leven. Het is naar verluidt de eerste keer dat de Amerikaanse politie zo'n zwaar middel inzet in dergelijke situaties.
Een nieuwe ontwikkeling. Tot dusver werd waar mogelijk ingezet op het levend overmeesteren van de verdachte, maar volgens de politie in Dallas vormde de schutter te veel gevaar en was hij niet van plan om zich over te geven.
De politie ging na vergeefse onderhandelingen over op plan B. Volgens de BBC zetten de agenten een robot in van het type MARCbot. Dit soort robots heeft fabrikant Exponent aanvankelijk ontworpen voor Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.
Een MARCbot is ongeveer zo groot als een grasmaaier en rijdt op rupsbanden. Het apparaat beschikt over een accu die zo'n zes uur mee kan. Daarnaast heeft de robot zowel een luidspreker als een microfoon en een mechanische arm. De robot kan op afstand worden bestuurd; met behulp van een ingebouwde camera kan er worden meegekeken.
Verder is er weinig bekend over de technische aspecten van de MARCbot. Het is wel bekend dat het apparaat kan worden uitgerust met een kleine explosieve lading, om een verdacht pakketje gecontroleerd te kunnen laten ontploffen. Of dat hier ook is gebeurd, is niet bekend, omdat de autoriteiten in Dallas niet willen ingaan op de exacte manier waarop de bomrobot de schutter heeft uitgeschakeld.
De inzet van de MARCbot doen bij sommige deskundigen de wenkbrauwen fronsen. Zo zegt Rick Nelson van het Center for Strategic and International Studies tegen The New York Times dat hij bang is dat dit soort technieken straks te snel worden ingezet.
"In een oorlog is het doel om de vijand te doden, maar het handhaven van de wet is toch een andere missie", zegt Nelson tegen de krant. Hij denkt dat de politie minder snel andere opties zal afwegen nu de optie-bomrobot beschikbaar is.
In Nederland
Bomrobots zijn op zich niks nieuws. Wereldwijd worden ze al ingezet bij gijzelingssituaties om bijvoorbeeld te onderhandelen met een verdachte, of om explosieven onschadelijk te maken.
Zo maakt ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gebruik van de zware explosievenrobot tEODor, onder meer om 'verdachte pakketjes' te onderzoeken.