Airbnb-aanbod in Amsterdam
NOS Nieuws

Kamer en Amsterdam willen meldplicht voor Airbnb-verhuur

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat mensen die hun woning verhuren aan toeristen via sites als Airbnb, dat verplicht melden aan hun gemeente. Een motie daarover van de SP, PvdA, D66 en het CDA is gisteravond aangenomen.

De gemeente Amsterdam had gelobbyd voor de meldplicht en wil dat het kabinet snel werk maakt van de motie. In de hoofdstad worden meer dan 10.000 woningen aangeboden op Airbnb. Bij een deel daarvan gaat het om illegale verhuur, die regelmatig leidt tot overlast.

Wetgeving

Amsterdam hoopt met een meldplicht beter toezicht te kunnen houden, maar daarvoor is landelijke wetgeving nodig.

"Dit is een langgekoesterde wens van gemeenteraad en college die in vervulling gaat", zegt wethouder Ivens van Wonen. "Het meldpunt zorgt voor een nieuw en krachtig wapen in de strijd tegen illegale hotels. Ik ga graag op korte termijn met de minister in gesprek over hoe we dit zo goed mogelijk kunnen uitvoeren."

Minister Blok voor Wonen zei eerder geen voorstander te zijn van een meldplicht. "Alle belangen zijn voldoende geborgd in bestaande wet- en regelgeving. Het is aan de gemeenten om op basis hiervan te handhaven. Een meldplicht zou een beperking kunnen vormen voor de gastvrijheidseconomie."

Amsterdammers mogen hun woning aan toeristen verhuren, maar niet meer dan 60 dagen per jaar en aan maximaal 4 personen tegelijk. De gemeente is al een tijdje in onderhandeling met Airbnb om meer gegevens over verhuurders van het bedrijf te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl