Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

Amsterdam zet Airbnb onder druk

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

De gemeente Amsterdam wil de samenwerking met woningverhuursite Airbnb stopzetten, als die organisatie niet actiever gaat meewerken aan het tegengaan van illegale verhuur.

Via Airbnb kunnen huiseigenaren hun woning aan toeristen verhuren, bijvoorbeeld als ze zelf op vakantie zijn. In Amsterdam is dat toegestaan, zolang dat niet vaker dan 60 dagen per jaar gebeurt en er maximaal 4 personen in de woning verblijven. Op de site staan nu zo'n 14.000 Amsterdamse woningen. Maar een deel van de aanbieders houdt zich niet aan de regels en verhuurt bijvoorbeeld het hele jaar door aan toeristen.

Toeristenbelasting

Amsterdam heeft nu een deal met Airbnb. Het bedrijf informeert gebruikers over de regels in Amsterdam en int toeristenbelasting namens de gemeente. Airbnb ligt in veel steden onder vuur en maakt internationaal goede sier met de overeenkomst met Amsterdam.

Maar de site wil geen informatie delen met de gemeente over wie zich niet aan de regels houdt. Voor de gemeente is daar moeilijk achter te komen, terwijl dat voor Airbnb een makkie is. De gemeente begon onlangs al met een project om illegale verhuur via 'big data' op te sporen.

Van site schrappen

Maar nu eist de stad dus ook dat Airbnb verhuurders van de site af haalt, als die bijvoorbeeld meer dan 60 dagen verhuren. De gemeente gaat ook onderzoeken of het juridisch mogelijk is om dat maximum van 60 dagen te verlagen. Daarnaast komt er een team dat meteen in actie komt als omwonenden een hotline bellen om overlast te melden.

Airbnb wil dus niet zeggen wie er meer dan 60 dagen verhuurt. Maar de site heeft de gemeente wel cijfers gegeven over hoeveel mensen boven die limiet uitkomen. Het gaat om 19 procent van de verhuurders.

7 procent

Uit cijfers blijkt verder dat er vorig jaar 1 miljoen betaalde overnachtingen in woningen waren, het overgrote deel via Airbnb. Dat komt neer op 7 procent van alle overnachtingen. Het overgrote deel, 93 procent, was nog altijd in een hotel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl