Secretaris-generaal Stoltenberg spreekt tijdens de NAVO-top in Warschau
NOS Nieuws

NAVO blijft dialoog zoeken met Rusland

Afschrikking en dialoog, dat zijn de kernwoorden op de NAVO-top in Warschau. Het besluit om extra troepen naar de grens met Rusland te sturen valt in de categorie afschrikking; voorkomen dat Russen de grens met het NAVO-gebied oversteken. Secretaris-generaal Stoltenberg haalt de laatste dagen overal artikel vijf aan van het NAVO-verdrag. Een aanval op een van de lidstaten is een aanval op iedereen.

De tweede zin in elke toespraak of persconferentie die hij geeft gaat over de dialoog. Volgende week is er een speciale bijeenkomst met Rusland in Brussel om weer te gaan praten. Maar er staat meer op de agenda.

De belangrijkste discussie tussen de NAVO-landen gaat over troepen en het materieel. Er komen 4000 extra militairen in Polen, Estland, Letland en Litouwen, onder wie ongeveer 200 Nederlanders. De Oost-Europese leden vinden dat in feite niet genoeg en willen vooral meer wapens en anti-raketinstallaties om de Russen af te schrikken.

Nieuwe leden

Montenegro zit als waarnemer aan tafel, het land kan binnenkort officieel lid worden, tot afschuw van Rusland. En dan komen ook nog de neutrale landen Zweden en Finland langs. In de Scandinavische landen wordt steeds openlijker gesproken over lidmaatschap van de NAVO. President Poetin gaat dat veel te ver en hij waarschuwde Finland deze week dat lidmaatschap grote gevolgen zal hebben voor het land.

Georgië en Macedonië zitten nog in de wachtkamer. Oekraïne, dat ook graag lid wil worden, blijft voorlopig partnerland. Een lidmaatschap van Oekraïne zou de NAVO rechtstreeks betrekken bij het conflict in het oosten van Oekraïne.

De NAVO verdenkt Rusland ervan achter een aantal cyberaanvallen te zitten, met name in Zweden. Om daar wat tegen te doen, sluiten de NAVO en de Europese Unie een pact. Ze trekken samen ten strijde tegen deze nieuwe vorm van ontregeling, die door sommigen de digitale oorlog wordt genoemd.

Geopolitiek

De Europese presidenten Juncker en Tusk komen langs om de geopolitieke situatie met president Obama te bespreken. Hoe moet het verder met de EU nu de Britten hun lidmaatschap gaan opzeggen, en hoe staat het met de plannen voor een Europees leger.

De VS maakt zich grote zorgen over de slagkracht in Europa. Hoewel Groot-Brittannië gewoon NAVO-lid blijft, ziet president Obama vooral een verdeeld continent.

De strijd tegen IS komt morgen aan bod. Op tafel ligt dan de vraag hoe de coalitie van NAVO landen verder gaat in de strijd, die nu in Irak en Syrië wordt gevoerd.

Vluchtelingencrisis en veiligheid

De vluchtelingencrisis komt ook aan de orde. NAVO schepen patrouilleren vooral op de zee tussen Turkije en Griekenland. Met name Duitsland wil de patrouilles uitbreiden naar de Middellandse zee, waar de laatste maanden veel vluchtelingen proberen over te steken naar Italië.

De Poolse president Andrzej Duda opende de NAVO-top

Veiligheid kost geld, maar niet alle NAVO-landen hebben dat geld er voor over. De ergernis bij het hoofdkwartier, maar ook bij de Amerikanen over de lakse houding van met name de rijke landen, neemt toe. Ooit is afgesproken dat alle landen zo rond de twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie zouden uitgeven. Het goede nieuws, volgens de NAVO, is dat de uitgaven nu weer stijgen, het slechte nieuws is dat het nog lang niet genoeg is.

Dat ergert vooral de Amerikanen. Nederland is nog niet de slechtste leerling van de klas, maar het scheelt niet veel. België heeft het meeste uit te leggen, want dat land staat met Luxemburg onderaan. Polen, Estland, Letland, Litouwen voldoen allemaal wel min of meer aan de norm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl