Een patiënt in de GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven
NOS Nieuws

Verwarde mensen moeten tijdelijk van straat gehaald kunnen worden

Verwarde mensen moeten in de toekomst tijdelijk kunnen worden vastgezet ter observatie. Gedurende maximaal drie dagen kunnen experts dan vaststellen wat er nodig is om hen te helpen. Ze krijgen dan geen behandeling.

De zogenoemde time-outprocedure is onderdeel van een aanscherping in een nieuwe wet die minister Schippers wil invoeren.

Nu kan een burgemeester bij een acute dreiging een crisismaatregel opleggen. Mensen met een psychische stoornis kunnen dan gedwongen worden behandeld, bijvoorbeeld met medicijnen.

Geen zorg

De nieuwe 'time-out' is bedoeld voor situaties waarin er geen acuut gevaar is en dan wordt er in de meeste gevallen juist geen zorg verleend. Als de verwachting is dat er alsnog een crisismaatregel wordt genomen, kunnen er wel medicijnen toegediend worden om de verwarde persoon te kalmeren.

In de grote steden duiken regelmatig mensen op die erg verward zijn, maar die niet onmiddellijk een acuut gevaar vormen. Schippers wil daar met de nieuwe wet wat aan doen.

Niet ingrijpen is soms erger dan iemand even tijdelijk vastzetten.

PvdA-Kamerlid Tanamal

Reacties

In de Tweede en Eerste Kamer moet nog over het plan van Schippers gedebatteerd worden. PvdA-Kamerlid Tanamal ziet het voorstel van de minister wel zitten. "Mijn mailbox zit vol met berichten van familieleden van verwarde mensen die nog niets ergs hebben gedaan, maar waar ze zich wel zorgen over maken. Niet ingrijpen is soms erger dan iemand even tijdelijk vastzetten."

Tanamal vindt wel dat Schippers zich moet blijven realiseren dat de verwarde mensen ziek zijn en zorg nodig hebben. Als het aan de PvdA ligt, moet de 'time-out' op dat punt nog worden aangepast.

Rol familie

Ook de SP'er Leijten is blij dat de nieuwe wet er nu ligt. "We zochten naar manier waarop je mensen kunt vastzetten, zonder dat je de mensenrechten schendt. Het lijkt erop dat dit gaat lukken met dit voorstel."

Leijten vindt het een goed punt dat Schippers de familieleden een grotere rol wil geven. In het voorstel van Schippers kunnen familieleden een opname via de rechter afdwingen, als blijkt dat de instellingen of gemeente het niet nodig vinden om iemand op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl