FARC-strijders in Colombia
NOS Nieuws

Deel rebellenbeweging FARC wil wapens niet inleveren

Een afdeling van de linkse rebellenbeweging FARC houdt zich toch niet aan het akkoord dat in juni werd gesloten met de Colombiaanse regering. De rebellen van het Armando Rios-front willen hun wapens niet inleveren, een van de voorwaarden van het akkoord. Het 200 man tellende front is actief in de zuidoostelijke provincie Guaviare.

"We hebben besloten dat we niet demobiliseren. We zullen doorgaan met de strijd om de macht van het volk voor het volk", zegt het front in een verklaring. Volgens de afdeling, die vooral bekend is door de jarenlange gijzeling van politica Ingrid Betancourt, lost het akkoord dat op 23 juni werd gesloten niet de sociale en economische problemen op. Die waren vijftig jaar geleden de reden voor het ontstaan van het conflict tussen de regering en de rebellenbeweging.

Echte vredesakkoord

Het akkoord dat in juni werd ondertekend, was nog niet het allesomvattende vredesakkoord. Het echte vredesakkoord hoopt president Santos op 20 juli te kunnen ondertekenen. Het is onduidelijk of dat daadwerkelijk kan doorgaan na de beslissing van de FARC-afdeling om de wapens niet in te leveren.

Door de burgeroorlog in Colombia zijn meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen. In de Cubaanse hoofdstad Havana hebben de guerrillabeweging en de regering drie jaar over vrede onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl