Jeugdige strijders van de FARC in de jungle
NOS Nieuws

Kinderen FARC komen vrij uit kampen

Kinderen jonger dan 15 die bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zitten zullen de kampen in de jungle binnenkort verlaten. Daarover zijn onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC het eens geworden bij de vredesbesprekingen op Cuba. Op termijn moeten ook kinderen tussen de 15 en 18 vrijkomen.

De vrijgelaten kinderen worden met hun familie herenigd en gaan naar school, staat in een gemeenschappelijke verklaring. President Santos spreekt op Twitter van "een historisch akkoord om de kinderen uit de oorlog te halen".

FARC-strijders die jonger zijn dan 15 jaar zullen niet worden vervolgd. Guerrillero's tussen de 15 en de 18 zullen gevrijwaard blijven van bepaalde aanklachten. Zo kan hen niet ten laste worden gelegd dat ze opstandelingen waren. De FARC heeft in de loop der jaren veel kinderen ontvoerd en gedwongen om mee te doen aan de gewapende strijd tegen de Colombiaanse regering.

De FARC heeft naar eigen zeggen 21 kinderen onder de 15 in zijn gelederen. Ze worden gedwongen om mee te vechten met de guerrillabeweging.

De regering en de FARC onderhandelen sinds eind 2012 over de beëindiging van de burgeroorlog in Colombia, die geldt als een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika. De strijd duurt al tientallen jaren en heeft het leven gekost aan naar schatting 220.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl