Staatssecretaris Van Rijn luistert naar Kamerleden, die kritiek hebben op de slechte zorg in sommige verpleeghuizen ANP

De elf slecht presterende verpleeghuizen krijgen tot het najaar de tijd om orde op zaken te stellen. Als de zorg voor de ouderen dan nog steeds niet goed is, kan het verantwoordelijke bestuur weggestuurd worden. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat ervan uit dat de deze week bekritiseerde verpleeghuizen snel maatregelen nemen om de zorg te verbeteren, zo zei hij tijdens een Kamerdebat over een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie concludeert dat de zorg in enkele verpleeghuizen nog steeds te wensen overlaat. Er is te weinig goed gekwalificeerd personeel, medicijnen worden bij het toedienen niet goed gecontroleerd en bewoners moeten te lang op zorg wachten. Bij elf verpleeghuizen heeft de inspectie zeer grote zorgen over de patiëntveiligheid. 

Sluiten

Oppositiepartijen SP en PVV willen dat Van Rijn zorgbestuurders ontslaat, die al eerder een berisping wegens hun ondermaatse bestuurderskwaliteiten hebben gehad. Regeringspartij VVD wil dat het gemakkelijker wordt om falende bestuurders weg te sturen. Van Rijn benadrukt dat de inspectie van alles zou kunnen doen, zoals het onder verscherpt toezicht plaatsen, een aanwijzing geven of de instelling sluiten. Zelf kan hij de inspectie ook vragen bestuurders aan te pakken. 

"Als er sprake is van falende bestuurders, zijn er genoeg instrumenten om ze weg te sturen", aldus Van Rijn. Nu grijpt hij alleen nog niet in, omdat de verpleeghuizen gezegd is de fouten snel te herstellen. In oktober bekijkt de inspectie de instellingen opnieuw en dan wordt duidelijk of er daadwerkelijk iets veranderd is. 

STER reclame