Gaat deze robot in de toekomst je pizza thuisbezorgen?
NOS Nieuws

Londense pizza kan binnenkort weleens door robot worden bezorgd

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is vrijdagavond, je hebt geen zin om te koken en dus bestel je eten. Een half uur later staat er geen bezorger voor je deur, maar een robot. Het klinkt nog ver weg, maar bedrijven werken er hard aan om dit realiteit te maken.

Starship, een Britse producent van bezorgrobots, gaat deze zomer samen met de Europese afhaalketen Just Eat en een aantal restaurants in Londen zijn robots testen. Het is het tweede initiatief in korte tijd; in maart kondigde pizzarestaurant Domino's iets soortgelijks aan.

De pizzaketen wil zijn robots ook in Nederland de weg op sturen. De Nederlandse tak van Just Eat laat weten daar voorlopig nog geen plannen voor te hebben.

De robots worden tijdens de test in Londen neergezet bij de deelnemende restaurants. Just Eat overweegt ook om voor de kleine voertuigjes centrale plekken op te zetten waar vandaan ze kunnen vertrekken, zegt het bedrijf tegen zakensite Forbes.

Het idee klinkt prachtig, maar er zitten voorlopig nog wel wat haken en ogen aan op het gebied van veiligheid en wetgeving. Bij de Londense test wordt de robot daarom op afstand bestuurd door een mens.

Op het test-apparaat zitten meerdere camera's waardoor degene achter de knoppen keurig langs de voetgangers heen kan rijden.

Toch noemt Jesse Scholtes het experiment een goed begin. Scholtes bestudeert robots aan de TU Eindhoven. "Uiteindelijk moeten ze wel autonoom kunnen rondrijden. Technisch gezien kan dat al, maar er zit wel een verschil tussen wat technisch kan en praktisch haalbaar is."

Starship werkt aan technologie waarbij voetgangers worden herkend

Carlos Hernández Corbato, onderzoeker aan de TU Delft naar robotisering, beaamt dat. "Google rijdt al een paar jaar rond met een zelfrijdende auto. Dat is dezelfde soort technologie en daar moet nog altijd een technicus bij zijn. Mijn vermoeden is dat het nog wel even gaat duren voordat we deze apparaten op de weg gaan zien. Ik denk zo'n vijf tot tien jaar."

Wetgeving

Dat het nog even duurt, heeft verschillende oorzaken. Allereerst zijn voetgangers en fietsers nu niet gewend aan robots op straat. Dat zal vanzelf veranderen, maar dat heeft wel tijd nodig.

Een nog grotere uitdaging is de wetgeving, want die zegt nog niks over robots in het verkeer. Daardoor is het onduidelijk wat er gebeurt als een robot een ongeluk veroorzaakt: wie is er dan verantwoordelijk?

Daar wordt al druk over gesproken, maar het zal nog even duren voordat hier duidelijkheid over is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl