De DRU

Aanvraag voor test met pizza-bezorgrobot

Pizzabedrijf Domino's wil gaan testen met een voertuig dat zelfstandig pizza's kan bezorgen. De restaurantketen heeft de Dienst Wegverkeer (RDW) benaderd om toestemming te krijgen voor een test in Nederland.

Je denkt misschien aan een goede 1-aprilgrap, zeker gezien het feit dat het bedrijf vorig jaar nog een grap over een soortgelijk voertuig maakte. Dit keer lijken ze serieuze plannen te hebben. "Domino's heeft ons gebeld en laten weten dat het voertuig naar Nederland komt", zegt een woordvoerder van de RDW.

Schietoefeningen

De Domino's Robotic Unit of DRU, zoals het karretje heet, is ontwikkeld samen met een Australisch bedrijf dat rijdende poppen maakt voor schietoefeningen van het leger. Maar in plaats van een pop zit er op de DRU een verwarmde ruimte en een kleine koelkast om het eten in te bewaren.

Na een bestelling rijdt het karretje over de stoep naar z'n bestemming, met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur. Volgens het persbericht kan de DRU voetgangers en obstakels herkennen en ontwijken.

Of de DRU uiteindelijk de weg of stoep op mag, is nog maar de vraag. "Wij hebben hem nog niet gezien", zegt de woordvoerder van de RDW.

De Dienst Wegverkeer moet het voertuig inspecteren en beslist uiteindelijk aan welke eisen zo'n zelfstandig voertuig moet voldoen. "We hebben een verkennend gesprek gehad, maar hebben nog niets bekeken of besloten", aldus de woordvoerder.

Deel artikel: