Oscar Pistorius komt de rechtszaal binnen om de strafmaat te horen.
NOS Nieuws

Straf voor Blade Runner Pistorius aanzienlijk lager dan verwacht

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is in hoger beroep tot zes jaar cel veroordeeld wegens de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. De straf valt veel lager uit dan de verwachte vijftien jaar omdat de rechter een aantal verzachtende omstandigheden aanvoerde.

Zo wees ze erop dat Pistorius contact heeft gezocht met de nabestaanden van Steenkamp om zijn excuses aan te bieden, en dat de familie hem heeft vergeven. Ook het feit dat de atleet voor het eerst voor de rechter staat, dat hij al twaalf maanden in de cel heeft gezeten voor het vergrijp en zich daar goed heeft gedragen, heeft ertoe geleid dat de rechtbank op een lagere straf is uitgekomen.

Het hoogste Zuid-Afrikaanse hof van beroep stelde in december al vast dat Pistorius schuldig is aan moord, maar een lagere rechtbank in Pretoria moest de strafmaat nog bepalen.

Dood door schuld

Vorig jaar werd de gehandicapte atleet, vanwege zijn protheses op de atletiekbaan bekend als de Blade Runner, schuldig bevonden aan dood door schuld. Hij kreeg vijf jaar cel opgelegd, maar mocht in oktober vorig jaar de gevangenis verlaten om de rest van zijn straf thuis uit te zitten.

Pistorius schoot Steenkamp 's nachts door de deur van de badkamer dood. Voor de rechter hield hij vol dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was. Het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de uitspraak.

Zonder protheses

Vorige maand hoorde de rechter, in voorbereiding op de uitspraak van vandaag, verschillende getuigen die Pistorius en het OM hadden opgeroepen. Daarbij zorgde de atleet voor ophef, door zonder protheses door de rechtszaal te lopen, op verzoek van zijn advocaat. Pistorius' raadsman wilde daarmee aantonen hoe kwetsbaar zijn cliënt is.

De atleet werd eerder door aanwezigen in de rechtszaal bekritiseerd vanwege zijn 'arrogante houding'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl