Henk de Jong
NOS Voetbal

Henk de Jong wil uitkering, maar krijgt hem niet

Henk de Jong is pissig op het UWV. De voormalig trainer van SC Cambuur vroeg een uitkering aan, had er naar eigen zeggen ook recht op, maar kreeg hem niet. "Mijn vrouw vindt het verschrikkelijk."

De Jong is een opvallende verschijning in de voetballerij. In zijn tijd bij Cambuur was hij vaak eerlijk over zijn financiële situatie. Zo vertelde hij ooit dat hij achtduizend euro op de bank had staan en dat hij simpelweg zijn contract als trainer niet kon inleveren, omdat hij anders binnen vier maanden in de schuldsanering zou zitten.

Toch vertrok hij begin februari bij de club uit Leeuwarden, al kreeg hij tot 1 juli doorbetaald. De Jong zat een aantal maanden thuis, maar vond een nieuwe uitdaging bij FC Groningen, waar hij per 1 augustus aan de slag gaat als commercieel medewerker. En dus zit de uitgesproken Fries een maand zonder inkomsten.

In de overgangsperiode vroeg De Jong een uitkering aan, maar zonder succes. "Ik heb openlijk gesolliciteerd, zelf een baan gevonden en ben een eigen bedrijf gestart om maar inkomsten te krijgen door lezingen te geven. Dan heb je één maand steun nodig van het UWV maar die krijg je niet, terwijl je dertig jaar lang betaald hebt", vertelde hij dinsdagavond in Sportzomer op NPO Radio 1.

'Een onpersoonlijk briefje, schandalig'

De Jong kreeg zijn antwoord via een brief uit Amsterdam. "Een onpersoonlijk briefje, terwijl er gewoon een kantoor in Leeuwarden is. Had me daar naartoe gehaald en het uitgelegd. Ik vind dit schandalig en ben er behoorlijk pissig over. Het is een belangrijke beslissing voor een gezin."

"Wij hebben thuis vier kinderen, waarvan twee studerende jongens. Dat kost gewoon veel geld."

De Cambuur-supporters ontvouwen een spandoek voor de opgestapte Henk de Jong

'Wilde graag met Schreuder naar Vitesse'

Volgende maand gaat de 51-jarige De Jong dus aan de slag als commercieel medewerker, terwijl hij ook als trainer een paar opties had. Van de amateurs van IJsselmeervogels tot aan Vitesse.

"Ik wilde mee met Alfred Schreuder naar Vitesse. Ik had graag onder hem gewerkt, alleen ging het niet door", aldus De Jong. Vitesse koos voor Henk Fraser als coach.

Deze week kwam er nog een geïnteresseerde partij bij voor De Jong. "Ik heb daar een paar nachten van wakker gelegen, maar ik had al mijn woord gegeven aan Groningen. Maar als ik ooit vertel om welke club het gaat, dan verklaren jullie me voor gek."

Op 1 augustus begint hij aan zijn nieuwe baan: een Fries bij FC Groningen. Maar dat is geen probleem, zei De Jong met een knipoog. "Dat noemen ze ontwikkelingswerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl