Tweede Kamer kan handelsverdrag met Canada blokkeren
De Tweede Kamer mag zich uitspreken over een nieuw Europees handelsverdrag met Canada. Tegen zo’n verdrag is veel weerstand. Tegenstanders vreesden dat alleen het Europees Parlement erover mocht stemmen, maar de Europese Commissie heeft besloten dat het ook aan de nationale parlementen wordt voorgelegd.
De Europese Commissie heeft jaren met Canada onderhandeld over het handelsverdrag CETA. Volgens commissie-voorzitter Juncker is het niet verplicht om alle nationale parlementen om instemming te vragen. Maar onder anderen bondskanselier Merkel en president Hollande riepen vorige week op om de parlementen er wel bij te betrekken. Ook minister Ploumen is daar een fervent voorstander van. Juncker en zijn Europese Commissie komen Merkel, Hollande en Ploumen nu tegemoet.
Dat CETA nu aan de nationale parlementen wordt voorgelegd, maakt de kans ook groter dat de Tweede Kamer mag stemmen over het veel bekendere TTIP-verdrag met de Verenigde Staten. Ook tegen dat verdrag, waar nog over wordt gesproken, bestaat veel weerstand.
Een stemming in het Nederlandse parlement over CETA kan ook leiden tot een referendum. Alleen wetten waarover is gestemd in beide Kamers komen daarvoor in aanmerking. Als CETA alleen aan het Europees Parlement was voorgelegd, was een referendum geen mogelijkheid.
Onzinning
Regeringspartij VVD vindt het besluit van Juncker onzinnig en is het dus ook oneens met Ploumen. Kamerlid Teeven is zeer ontevreden: "Het gaat nu allemaal heel lang duren; dat is slecht voor de Nederlandse exportpositie en voor het Nederlandse bedrijfsleven."
Volgens Teeven is het mode om alles aan het Nederlandse parlement voor te leggen, ook als het over handel gaat. "Dit is al eeuwenlang een bevoegdheid van Europa."
D66 vindt het juist logisch dat het Nederlandse parlement kan meepraten over CETA.