NOS Nieuws

Ploumen: verdrag met Canada moet hoe dan ook naar Kamer

Ploumen: CETA-verdrag niet naar Kamer onbespreekbaar

Minister Ploumen vindt het onbespreekbaar als het handelsverdrag met Canada niet aan het Nederlandse parlement wordt voorgelegd. Volgens voorzitter Juncker van de Europese Commissie hoeft het CETA-verdrag alleen te worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Ploumen nam daar eerder deze week al afstand van. Nu is ze nog scherper in haar afkeuring.

Ploumen verwacht dat het concept-verdrag volgende week aan de Europese Raad wordt voorgelegd. Ze benadrukt dat Nederland niet als enige tegen de benadering van Juncker heeft geprotesteerd, maar dat bijvoorbeeld ook Duitsland en andere landen het niet met hem eens zijn.

Voedselveiligheid

Net als het TTIP-verdrag met de Verenigde Staten gaat het CETA-verdrag vooral over vrijhandel. Veel burgers maken zich zorgen over de gevolgen voor onder meer voedselveiligheid en consumentenbescherming. Er zijn juristen die zeggen dat CETA alleen een kwestie van de EU is, anderen zijn het daar niet mee eens.

Ploumen vindt die juridische discussie niet zo interessant. "Dat akkoord moet gaan werken voor de mensen in Nederland en de Tweede Kamer moet erover kunnen praten wat nou precies de voor Nederland belangrijke onderdelen zijn."

Referendum

Als het Nederlandse parlement het verdrag bij wet goedkeurt, betekent dat dat er een referendum over kan worden gehouden, net als over het verdrag met Oekraïne. Voor zo'n referendum worden al handtekeningen verzameld.

Angst voor een volksraadpleging vindt Ploumen geen argument om het akkoord dan maar niet aan de Tweede Kamer voor te leggen. "Als we het een goed akkoord vinden, verdedigen we het en we zien wel wat er daarna gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl