Demonstratie in Amsterdam tegen de handelsverdragen TTIP en CETA
NOS Nieuws

Ploumen botst met Brussel over handelsverdrag met Canada

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel neemt afstand van een opvatting van voorzitter Juncker van de Europese Commissie over het handelsverdrag met Canada. Juncker zei vandaag dat de goedkeuring of afwijzing van het CETA-verdrag uitsluitend een zaak is voor het Europees Parlement. Volgens hem hoeven afzonderlijke landen het verdrag niet goed te keuren.

Ploumen is het daar niet mee eens en wil dat het Nederlandse parlement zich ook over het verdrag mag uitspreken. Kamerleden hadden eerder al om die garantie gevraagd, omdat ze stellen dat het verdrag ingrijpende gevolgen voor Nederland heeft, onder meer op het gebied van landbouw.

Blijft zich inzetten

Juncker moet nog met een formeel voorstel komen over de goedkeuring van het CETA-verdrag. "Het mag duidelijk zijn dat Nederland zich in de Europese Raad blijft inzetten voor een gemengd akkoord (waarbij lidstaten zelf mogen meebeslissen, red.), mocht de commissie inderdaad stellen dat het handelsverdrag EU-only is", zegt Ploumen.

Het handelsverdrag CETA is al klaar en wacht op goedkeuring, in tegenstelling tot het TTIP-verdrag met de VS, waarover nog wordt onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl