Bart van Hattum / NOS

Gaan de IJslanders vanavond wéér stunten op het EK voetbal? Ze nemen het om 21.00 uur op tegen thuisland Frankrijk. Het is voor het eerst dat IJsland zich kan plaatsen voor de halve finales, maar In Reykjavik lijken ze nog niet heel erg bezig met de wedstrijd.

NOS-verslaggevers Bart van Hattum en Tanja Braun zijn in de IJslandse hoofdstad. Het is daar twee uur vroeger dan in Nederland. "Het lijkt hier nu nog gewoon op een gemiddelde toeristische zondag", zegt Braun. "Je hoort hier Japans, Frans, Engels. Alles komt voorbij, maar weinig IJslands."

Op een veld waar vanavond waarschijnlijk door tienduizenden IJslanders de wedstrijd wordt gevolgd, is rond het middaguur welgeteld één fan. "Verder is er nog helemaal niets te beleven hier", zegt Van Hattum. "Geen bier, geen vertier, geen handelaren in vlaggen en shirts. Dat zouden Nederlanders wel anders aanpakken."

Een fan bij de heuvel waar veel IJslanders de wedstrijd zullen volgen Bart van Hattum / NOS

Volgens Braun is dat een typisch cultuurverschil tussen ons en de IJslanders. "Hier is de stad niet gekleurd in blauw met rood", zegt Braun. "Er hangen wel wat vlaggetjes en hier en daar is een speler uitvergroot in een etalage, maar geen uitgedoste IJslanders op straat." 

Van Hattum: "Zoals wij de Oranjestraten kennen, zo hebben zij geen kenmerkende Vikingstraat. Maar ja, de verwachting was ook helemaal niet dat ze zo ver zouden komen."

Een winkelstraat in Reykjavik vanmiddag Tanja Braun / NOS

"De IJslanders hebben een onderkoelde trots die wij niet kennen", zegt Braun. "Ze willen het over de prestaties van de nationale ploeg hebben als je ernaar vraagt, maar ze gaan niet brullend over straat."

"De prestaties van het team zijn wel goed voor de moraal van het land", vervolgt Braun. "Iedereen gaat hier voor elkaar door het vuur. De jongens uit het elftal zijn daar een goed voorbeeld van. Het EK voetbal is ineens een zaak van nationaal belang."

En hoewel het vandaag nog rustig is, stonden er gisteren wel behoorlijk wat IJslanders in de rij voor een voetbalshirt van het nationale elftal.

Run op voetbalshirtjes van IJsland

Als IJsland vanavond wint van Frankrijk, moeten ze het in de halve finale opnemen tegen Duitsland.

STER reclame