EPA

Er zijn nog maar vijf landen in de race om de Europese titel. Vanavond maken gastland Frankrijk en publieksfavoriet IJsland uit wie zich als laatste bij de beste vier schaart. De NOS kijkt elke dag vooruit met de commentator van dienst. Bij Frankrijk tegen IJsland is dat Jeroen Elshoff. "De Vikingen bevinden zich in het hol van de leeuw."

Als commentator maakte jij IJsland steeds van dichtbij mee. Wat voor indruk hebben de oerkreten op jou gemaakt de voorbije wedstrijden?

"Het was ronduit fantastisch om mee te maken. Toen de Engelsen voor de achtste finale het veld betraden tegen IJsland, knalden de kreten ze om de oren. Ze wisten niet hoe ze het hadden. Je zag ze kijken: wat gebeurt hier? De IJslandse fans pompten meteen een schitterende ambiance het stadion in."

"Tegen Frankrijk zal dat vanavond anders gaan. Tegen Engeland speelde IJsland in Nice. Dat stadion is met 35.000 plaatsen veruit het kleinste stadion van het toernooi en wat dat betreft de ideale concerthal voor de 'vikingkreet'."

"Nu staan ze tegenover gastland Frankrijk, in Parijs. De voetbaltempel biedt ruim 81.000 plaatsen, dus de IJslanders zullen in de minderheid zijn. Hun oerkreten zullen te midden van de Franse zee een veel kleinere impact hebben."

IJsland speelt vanavond in het Stade de France in Frankrijk, en tegen Frankrijk. Hoe groot is de kans dat ze een stunt zoals die van Wales kunnen herhalen? 

"De Vikingen bevinden zich vanavond in het hol van de leeuw. Ik acht de kans minder groot dat IJsland zo kan stunten als Wales tegen België. Aan België zag je al zwakheden voor het duel. Bovendien kampten ze met fikse problemen in de verdediging. Het was dus kwetsbaarder dan Frankrijk."

"Daar staat tegenover dat Frankrijk maar heel moeilijk wint. Ze hebben dit toernooi alleen tegen Albanië met meer dan één goal verschil gewonnen. Bovendien is IJsland erg lastig te verslaan."

Het geheime wapen van IJsland: de ingooi van Aron Gunnarsson AFP

Er werd gediscussieerd over wie de voortrekker moest zijn in het Franse strijdplan: Paul Pogba of Dimitri Payet. Op wie moeten we volgens jou letten?

"Dimitri Payet is er volgens mij de speler niet naar om het team op sleeptouw te nemen. En Paul Pogba is meer van de kracht en het gevecht. Pogba moet dan ook vooral doen waar hij goed in is: met zijn krachtige lichaam strijden op het middenveld. Juist van Antoine Griezmann kwam in de achtste finale tegen de Ieren veel creativiteit en gevaar."

"Bondscoach Didier Deschamps zoekt nog steeds naar de juiste formatie voor zijn elftal. Hij is voortdurend bezig met het omzetten van spelers en posities. Hij heeft tal van goede opties, maar die heeft hij ook nodig voordat het goed gaat. Hij heeft nu ook te maken met een discussie: gaat hij 4-3-3 spelen, of 4-2-3-1, met op het middenveld de punt naar voren?"

Antoine Griezmann gaat volgens Elshoff de beslissing brengen AFP

Waar moeten we op letten vanavond?

"IJsland heeft twee wapens. Ze zijn natuurlijk een erg sterk collectief, dat maakt ze lastig te kloppen. Maar dat is geen tastbaar wapen. Hun 'speciale' wapen is de ingooi van Aron Gunnarsson. Die jongen góóit gewoon een corner. Hij presteert het zelfs om corners vanaf de middenlijn te gooien - hij werpt zo 35 à 40 meter ver. IJsland heeft duidelijk goed op die inworpen getraind, dat maakt ze moeilijk te verdedigen."

"IJsland staat in de aanloop naar deze wedstrijd sowieso al op zijn kop, het hele land kijkt mee. Moet je nagaan: er kunnen ruim 81.000 mensen in dat stadion. Dat betekent dat de aanwezige supporters samen een kwart van de IJslandse bevolking vormen."

"Hoezeer ik het IJsland ook gun, ik denk dat Frankrijk na verlenging wint. Griezmann gaat Parijs in de slotfase de verlichting brengen." 

STER reclame