NOS Voetbal

Waar komt de IJslandse vikingkreet vandaan?

IJslanders voelen zich met Vikingkreet net soldaten

De sensationele zege van IJsland op Engeland in de achtste finales van het EK houdt de gemoederen in Europa nog altijd bezig. Ook de IJslandse fans maakten maandagavond in Nice weer indruk met hun imposante zangkoren op de tribune.

Na 'Will Grigg's on fire' van de Noord-Ierse supporters lijkt de 'vikingkreet' van de IJslandse fans de nieuwe EK-hit te worden. Maar waar komt de IJslandse haka vandaan?

Wie denkt dat de strijdkreet misschien is ontstaan toen de Vikingen duizend jaar geleden voor het eerst aanmeerden in IJsland, komt bedrogen uit. De IJslandse fans zijn namelijk pas in 2014 begonnen met het synchroon klappen en 'oeh' roepen bij wedstrijden van het nationale team.

In 2014 was landskampioen Stjarnan FC bezig aan een - voor IJslandse begrippen - succesvolle campagne in de kwalificatie voor de Europa League. In de tweede voorronde was Motherwell de tegenstander en daar in Schotland hoorden de IJslanders de strijdkreet voor het eerst.

De fans namen het lied over toen in de derde voorronde Internazionale de tegenstander was. De Italianen wonnen, maar een zangtraditie was geboren. De Vikingkreet wordt sindsdien ook gebruikt door de supporters van het nationale team.

Toeval of niet: de IJslandse voetballers rijgen sindsdien de successen aaneen. Zondagavond om 21.00 uur wacht de volgende tegenstander. Frankrijk is dan de tegenstander in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl