De gijzeling in het restaurant in Dhaka is voorbij
NOS Nieuws

'Regering Bangladesh ontkent bestaan van IS in het land'

Ze zat te eten met vrienden tot plotseling allemaal telefoontjes begonnen te rinkelen en te piepen. Bij het eetgezelschap van de Nederlandse journaliste Hilde Janssen kwamen berichten binnen over de bestorming van een restaurant, net iets verderop in de straat. Iedereen begon te bellen. Al snel was duidelijk dat het om een terreuraanval ging.

De aanval vond plaats in een wijk waar rijkere mensen wonen. Ook ambassades zijn er gevestigd, net als veel recreatieclubs voor expats en restaurants. "Het is er over het algemeen rustig", zegt Janssen. "Het is voor mij wel duidelijk dat de aanval op buitenlanders was gericht."

Het restaurant van de aanval is populair onder jongeren. "Het is een soort bakkerijtje waar je 's avonds ook kan eten", zegt Janssen. "Het was er gisteravond waarschijnlijk relatief rustig vanwege de vakantie."

Gijzeling in restaurant Bangladesh

Rol van IS in Bangladesh?

De overheid in Bangladesh is volgens Janssen stellig: Islamitische Staat heeft geen voet aan de grond in het land. Maar analisten denken daar anders over, zegt ze. "Zij zien dat het regeringsbeleid veel onvrede oproept en daar zouden groeperingen als IS en Al Qaida dankbaar gebruik van maken. De regering creëert volgens de analisten een kweekvijver voor terroristen."

En als er een aanslag wordt geclaimd door IS, dan ontkent de regering alsnog dat de terreurbeweging actief is in het land, zegt Janssen. "Ik neem aan dat ze dat in dit geval ook zullen doen."

Fietsen op straat is er niet meer bij. Ik ben nu een target.

Hilde Janssen

Begin vorige maand werd de vrouw van een politieman gedood. Vanaf dat moment waren er grote politieacties. "Er werden ongeveer 16.000 mensen opgepakt, maar daar zaten maar een paar honderd militanten bij. Daar blijkt wel uit dat ze niet echt weten naar wie ze op zoek zijn. Er gaan verhalen rond dat veel onschuldige mensen op de hoek van de straat zijn opgepakt. Zij moesten dan weer geld betalen om vrij te komen. Dat geld kunnen ambtenaren en politiemensen met het Suikerfeest voor de deur goed gebruiken."

Janssen zit sinds begin dit jaar in Bangladesh. Kort daarvoor waren de veiligheidsvoorschriften voor buitenlanders net afgezwakt. Ze kon 'gewoon' fietsen en op straat lopen. Dat zit er voorlopig even niet in, verwacht ze. "Ik had niet het gevoel dat ik bang moest zijn. Het was een hele tijd rustig, maar nu blijkt toch dat we een target zijn. Ik ben nu kwetsbaar en zal mijn levensstijl moeten aanpassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl