Militairen op oefening ANP

Het CDA wil de militaire dienstplicht herinvoeren, te beginnen met jeugdige vandalen. "Dat vinden die raddraaiers die met stenen gooien misschien niet leuk, maar het zou wel goed voor ze zijn", zegt CDA-leider Buma in een interview in het AD. 

Later zouden alle jongeren moeten volgen, jongens en meisjes. De getrapte invoering zou moeten voorkomen dat de krijgsmacht in een keer wordt overspoeld door jongeren. De CDA-leider wil nog praten over de duur van de dienstplicht, maar denkt aan een half jaar tot een jaar.

De militaire dienstplicht staat nog steeds in de wet, maar Defensie roept geen dienstplichtigen meer op omdat de opkomstplicht is opgeschort. Het plan van Buma lijkt op waar hij bijna twee jaar geleden al voor pleitte, een maatschappelijke dienstplicht

Omgekeerde kopie 

Buma wijt het probleemgedrag van jongeren aan de toegenomen individualisering van de maatschappij. "We moeten terug naar iets wat het verband terugbrengt." Hij vindt het niet goed dat burgers van achter hun "telefoontje" schelden op de overheid, op Europa of op elkaar.

Sommige politici dragen volgens Buma indirect bij aan deze sfeer. "Niet een op een. Maar sommige dingen zitten me wel hoog. We hadden eerst de PVV, nu hebben we Denk, wat daar een omgekeerde kopie van is."

Hij denkt dat Nederland niet zit te wachten op nu al een verkiezingscampagne voor de verkiezingen in maart. "Campagnes werken per definitie polariserend, gooien olie op het vuur en vergroten de tegenstellingen."

STER reclame