CDA wil nieuwe dienstplicht
Jongeren moeten na hun opleiding of school een maatschappelijke dienstplicht van een half jaar vervullen. CDA-leider Buma komt met dat plan. Hij wil dat jongeren deze dienstplicht vervullen in de zorg, bij vrijwilligersorganisaties of bij Defensie.
Buma denkt dat een maatschappelijke dienstplicht disciplinerend werkt. Het zou kunnen voorkomen dat jongeren zich aangetrokken voelen tot de jihad. In een interview met De Telegraaf over de voedingsbodem voor IS-aanhangers zegt Buma: "Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door IS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. Daarom moeten we van een ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine."
What's in it for me
De CDA-leider vindt dat iedereen, ook Nederlandse jongeren, zich moeten realiseren dat er ook plichten zijn. "Die moeten beseffen dat het niet alleen gaat om what's in it for me, maar ook wat zij voor de samenleving kunnen doen".
Vroeger was er volgens de CDA-leider de dienstplicht die duidelijk maakte dat er verplichtingen waren. "Dat besef is weg. We hebben een samenleving gecreëerd waarin het 'ik' voorop staat. Maar worden wij er ook gelukkiger van?"
Militaire dienst
De maatschappelijke dienstplicht kan na school of na een opleiding worden gedaan. Bij de vroegere militaire dienst hadden jongens ook deze keuze.
In 1997 werd in Nederland de opkomstplicht voor de militaire dienst afgeschaft vanwege het ontbreken van een oorlogsdreiging. De dienstplicht was alleen voor jongens en duurde tussen de 12 en 18 maanden.
Maatschappelijke stage
Dit jaar is de verplichte maatschappelijke stage van drie maanden voor scholieren afgeschaft. "De maatschappelijke dienstplicht is wat anders dan die maatschappelijk stage", benadrukt een woordvoerder van Buma. "Bij die stage gaat het om scholieren tussen de 14 en 16 jaar, de maatschappelijke dienstplicht is voor jongeren."