NOS Nieuws

'Klijnsma moet schuldhulpverlening snel verbeteren'

De coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat staatssecretaris Klijnsma snel de schuldhulpverlening moet verbeteren. Nu komen mensen te vaak in een negatieve spiraal terecht, waardoor hun schulden blijven oplopen.

De Tweede Kamer is vanmiddag bijgepraat over verschillende onderzoeken naar de schuldhulpverlening. Vandaag verschenen er twee: van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en van de Algemene Rekenkamer.

Uit de onderzoeken blijkt dat de overheid te weinig inzicht heeft in de redenen waarom mensen te veel uitgeven en dat overheidsinstellingen zonder het van elkaar te weten incasso's naar mensen sturen. Dat leidt ertoe dat de problemen zich opstapelen.

Kamerlid Moors (VVD) vindt dat Klijnsma de focus in de schuldhulpverlening moet verleggen. Volgens hem wordt nu te snel gekeken hoe mensen in de schuldhulpsanering kunnen komen, terwijl ze moeten leren om zelf weer de regie te krijgen over hun financiën. Hij vindt dat er bijvoorbeeld meer moet worden gedaan aan preventie, door leerlingen op school al te leren hoe ze met geld moeten omgaan.

Zijn collega Yücel van de PvdA vindt dat het vooral een slechte zaak dat verschillende overheidsinstanties langs elkaar heen werken bij het sturen van aanmaningen. Ze vindt dat iedereen met problematische schulden snel moet worden geholpen. "Dat is goed voor de mensen zelf, maar ook voor de samenleving."

Beide Kamerleden vinden dat haast geboden is. "Klijnsma heeft altijd erg veel begrip voor mensen met problemen, maar ik vind dan ook dat ze moet zorgen dat de schuldhulpverlening goed op orde komt", zegt Moors.

Adempauze

In een reactie benadrukt Klijnsma dat er al allerlei maatregelen zijn of worden genomen om de schuldhulpverlening te verbeteren. Zo komt er een 'adempauze' voor mensen met schulden. Die hoeven dan even geen rekeningen te betalen zodat ze de kans krijgen om hun zaken op orde te krijgen.

Verder wil het kabinet een vereenvoudiging van de beslagvrije voet. Dat is het bedrag dat mensen mogen overhouden om te leven als ze in de schulden zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl